Serbia

Пет земаља упутило писмо Савету безбедности УН због тровања Наваљног

Тровање руског опозиционара Алексеја Наваљног представља претњу међународној безбедности и миру, наводи се у писму које су Савету безбедности Уједињених нација упутили Велика Британија, Француска, Немачка, Естонија и Белгија, у које је Ројтерс имао увид.

У писму које су Савету безбедности Уједињених нација упутиле Велика Британија, Француска, Немачка, Естонија и Белгија Русија се "позива да одмах, потпуно и транспарентно открије околности тог напада и да о томе обавесте Савет безбедности".

Амабсадор Русије у УН Василиј Небензија рекао је новинарима да Москва и даље чека да Немачка и Француска одговоре на захтев да јој се доставе сви докази, како би надлежни органи могли да одлуче да ли је неопходно да се поведе истрага о том случају.

У писму пет држава се истиче да је немачка влада 2. септембра потврдила да су тестови "недвосмислено доказали да је Наваљни отрован нервним агенсом из групе Новичок, који је развијен у Совјетском савезу, а наследила их је Русија".

Русија је више пута негирала било какву умешаност у тај инцидент и наводи да јој и даље нису ни показани, ни достављени докази за тај злочин.

У писму се подсећа да је Савет безбедности у новембру прошле године усвоји изјаву којом се потврђује да је употреба хемијског оружја "било где, било када, под било којим околностима неприхватљива и да представља претњу међународној безбедности и миру".

Сједињене Државе нису потписале писмо, али је у среду државни секретар Мајк Помпео рекао да руска влада мора изнети пуну истину о тровању Наваљног и оне који су у то умешани мора позвати на одговорност.

Football news:

The reforms of Manchester United and Liverpool are reminiscent of the history of the Premier League. Then the tops got tired of social justice and wanted freedom
Thomas Muller: Bayern are confident, we are in good shape
Anton Miranchuk about the match with Bayern: we Go out to win and set the highest goals
Frankie de Jong: life in Barcelona is so pleasant that it may seem as if you are on vacation for a whole year
Donnarumma, Hauge and three members of the Milan team were infected with the coronavirus
The 37-year-old Ribery is at the top of Serie A in pressing, dribbling, speed and assists. And educates young and thinking about becoming a coach
Real Madrid want to resolve the issue of Ramos' contract as soon as possible