Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pijačni prodavci sa niškog kvantaša: Blokiraćemo put dok ne zabrane pijacu kod Tvrđave

Zato što im propada roba, plaćaju sve takse, a nemaju kupce, pijačni prodavci sa niške kvantaške pijace prema Banji blokirali su jednu saobraćajnu traku i za sutra najavljuju drugu blokadu i to trosatnu. Traže da se zabrane sve vanpijačne prodaje u gradu jer se, kažu, svi bogate na njihovom propadanju.

Nervozni vozači i zbunjeni pešaci pitali su “šta se dešava” jer se oko podneva napravila velika gužva i kolona kod kružnog toka pored “Stop šopa”. Stotinak metara dalje kombiji, kamioni, automobili nasred ulice i ljuti pijačni prodavci blokirali su put ka Niškoj Banji.

Bacamo robu, niko nam ne dolazi, tamo svi kupuju (kod Tvrđave). Oni prodaju na kombije, a mi ovde ni tri gajbice. Svi su napustili kvantaš - kaže prodavačica Marija.

Kvantaška pijaca godinama je kao zaboravljena od svih, a unutra su razbacane i polomljene gajbe, kontejneri u koje prodavci bacaju robu, barake sa krompirom i prodavci koji čekaju bolja vremena. Protest prdavaca Nis, 8 jun 2022, foto jv milan zirojevic 1 Blokiran put ka Niškoj Banji; foto: JV / Milan Zirojević

Zahtevamo da se zabrani vanpijačna prodaja, da svi dođu ovde. Mi bacamo robu. Mi plaćamo sve takse, a oni ništa i za 3 sata sve prodaju, a mi ništa i moramo da bacamo - kaže prodavac Srđan.

Za sutra su najavili blokadu obe trake puta ka Banji od podneva do 3 popodne, a svi uglas kažu da će protestovati svakog dana i “sve radikalnije i radikalnije”.

Kažu da su platili takse za celu godinu 2022, a da im posao guši nelojalna konkurencija koja ne plaća dažbine. Tvrde da su se obraćali gradskim strukturama i službama, Komunalnoj miliciji i Opštini Crveni krst, ali da “svi kažu da nisu nadležni”. Pomoć, kažu, očekuju i od gradonačelnice.

Ako Niš ne može da reši, nek reši Beograd. Pisali smo i mejl Vučiću, glasali smo za našeg predsednika - kaže prodavačica.

Do tada, nervozni vozači nek se naoružaju strpljenjem, sutra je najavljena trosatna blokada na putu ka Banji.