This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пиштало, Кундачина, Урбан међу члановима Националног савета за културу

Конститутивна седница Националног савета за културу одржана је данас у Народној скупштини, а чланови Савета једногласном одлуком изабрали су за председника Зорана Вапу, који је са листе предлога кандидата коју предлаже Републички завод за заштиту споменика културе.

Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић истакла је да су у Савет изабрани кредибилни стручњаци у области културе, који су испунили све критеријуме и да постоји заступљеност оба пола у овом телу.

Гојковић је нагласила да очекује да ће Национални савет испунити свој задатак у складу са законом, те да ће својим предлозима и ангажовањем допринети унапређењу у свим областима културе и уметности, саопштило је Министарство.

На седници су размотрени предстојећи задаци чланова Националног савета у оквиру области у којима делују и план рада за наредни период.

Скупштина Србије усвојила је на седници 26. новембра Предлог о именовању 11 чланова Националног савета за културу, преноси Танјуг.

Национални савет за културу поред Зорана Вапе чине Жељко Марковић са Листе предлога кандидата коју предлаже Државни архив Србије, Горан Васић са Листе предлога кандидата коју предлаже Народни музеј Србије, др Владимир Пиштало са Листе предлога кандидата коју предлаже Народна библиотека Србије, Небојша Кундачина са Листе предлога кандидата коју предлаже Народно позориште у Београду, др Невена Даковић као кандидата кога предлаже Југословенска кинотека, академици Злата Бојовић и Иван Јевтић које предлаже Српска академија наука и уметности, др Исидора Бјелаковић са Листе предлога кандидата коју предлаже Матица српска, Андраш Урбан и др Сузана Кујунџић Остојић као кандидати националних савета националних мањина.

Национални савет за културу образује се као стручно-саветодавно тело, ради обезбеђивања сталне стручне подршке у очувању, развоју и ширењу културе.