This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Почела обука психолога и психијатара за помоћ после саобраћајне незгоде

Агенција за безбедност саобраћаја је почела обука психолога и психијатара за интервенције након саобраћајне незгоде. Обука је базирана на раду на трауми, превенцији депресије, фобија, анксиозности, посттрауматског стресног синдрома... Радиће се са жртвама саобраћајних незгода, починиоца, њихових породица, деце учесника саобраћајних незгода, као и непосредних помагача приликом саобраћајне незгоде, а то је полиција, лекари, ватрогасци и сви други полагачи. Након едукације полагаће се испит и додељивати сертификат да могу да раде индивидуално и у групи корисника. Обуку је сертификовало Друштво психолога Србије.

У последњих пет година у Србији просечно годишње погине око 550 људи у саобраћајним несрећама а више од 20.000 људи буде повређено. Програми подршке развијаће у три смера, ка породицама жртава, ка онима који су преживели саобраћајне незгоде, као и ка онима који су изазвали тешке саобраћајне незгоде.

Планирано је да се помоћ пружа у Београду, Новом Саду и Нишу. У наредном периоду од две године планирано је да се овај програм прошири на што већи број локалних самоуправа. Агенција већ ради семинаре са лицима која су изгубила возачке дозволе.

Будући процес рехабилитације одвијаће се кроз групни и индивидуални рад у трауми по етичким критеријумима психолошке струке.

Велики број европских земаља развио је овакве програме.