Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Почела расподела места за бруцоше у студентским домовима у Београду

Расподела места за бруцоше у студентским домовима у Београду је почела и трајаће до 30. септембра, а на овогодишњи конкурс стигло је више од две и по хиљаде захтева, изјавио је Владимир Цвијовић, заменик директора Установе Студентски центар Београд.

„На овогодишњи Конкурс је пристигао велики број пријава, као што се и очекивало, с обзиром на раст цена кирија, а и побољшања услова у студентским домовима. Пријавило се чак 2.574 бруцоша, од тога 906 мушкараца и 1.668 девојака. Међу пријављеним кандидатима било је чак 544 вуковца - 143 момка и 401 девојка”, рекао је Цвијовић за Танјуг.

Он је истакао да је на овогодишњој расподели обезбеђено 1.231 место за бруцоше – 411 за мушкарце и 820 за девојке.

„Расподела је званично почела јуче, 26. септембра у Студентском дому 'Карабурма' и одвијаће се до суботе, 30. септембра. Прва три дана су опредељена за девојке, а преостала два за мушкарце”, додао је Цвијовић.

Према његовим речима, кандидати на самој расподели добијају упут за усељење и одмах потом се могу уселити на додељено место у неком од студентских домова.

„На овај начин, свим бруцошима је омогућено да се уселе у одабране студентске домове до 1. октобра, када на већини високошколских установа почиње школска година”, рекао је Цвијовић.

Он је, такође, напоменуо да је крајњи рок за усељење петак, 6. октобар и да онај студент који се не усели до утврђеног рока губи право на смештај у школској 2023/2024. години.

„Установа у оквиру својих смештајних капацитета наменски опредељује до 10 посто од расписаног броја места за смештај студената из друштвено осетљивих група. Студенти прве године из осетљивих друштвених група, који према редоследу на коначној ранг-листи нису добили смештај, имају право да од 26. септембра до 5. октобра поднесу захтев Служби смештаја да се посебно рангирају у оквиру наменски опредељених капацитета. Уз захтев, кандидат подноси додатну документацију којом доказује припадност једној од наведених осетљивих друштвених група”, рекао је Цвијовић.

Он је подсетио да је конкурс за студенте старијих година студија почео 16. септембра и да ће трајати до 31. октобра на вискошколским установама.

„Укупан број места који је у нашој Установи опредељен за смештај студената који се финансирају из буџета Републике Србије је 9.258”, рекао је Цвијовић.