Serbia

PODIGNUTA OPTUŽNICA: Narko-kuvaru preti 15 godina zatvora!

Dejan Markus (44), proslavljeni srpski kuvar i voditelj emisije "Kuvati srcem", koji je uhapšen 7. februara na granici Hrvatske i Slovenije, optužen je pred Županijskim sudom u Zagrebu da je bio deo trinaestočlane kriminalne grupe koja je krijumčarila i preprodavala kokain i amfetamin.

Tajna skrovišta

Kako prenosi Jutarnji list, u optužnici se navodi da su drogu nabavljali u Holandiji, kao i da su od 19. marta 2019. do 6. marta 2020. iz Holandije u Sloveniju i Hrvatsku prokrijumčarili najmanje 100 kilograma kokaina i više desetina kilograma amfetamina. Drogu su potom prodavali u zemljama EU. Osumnjičenima, kako navode, preti po 15 godina zatvora.

Mislili da je nestao

Sestra tragala za Markusom

U vreme hapšenja Dejana Markusa u Sloveniji, njegov nestanak prijatelji i porodica prijavili su hrvatskoj policiji pošto je poslednjih godina živeo u Zagrebu. Naveli su da nekoliko dana nisu uspeli da kontaktiraju s njim, a njegova sestra, koja živi u Beogradu, preko medija je apelovala na sve koji bilo šta znaju o njemu da jave porodici. Međutim, ispostavilo se da je na dan kada je "nestao", zapravo uhapšen u Sloveniji.  

- Kao organizator je označen Stjepan Plaščar (58). On se tereti da je povezao pripadnike grupe i organizovao nabavku kokaina i amfetamina iz Holandije, kao i automobila. U optužnici se tvrdi i da je Paščar bio zadužen za obezbeđivanje tajnih skrovišta za prokrijumčarenu drogu u Srbiji - prenosi Jutarnji list.

foto: MUP Hrvatske

U međunarodnoj akciji "Egzotik", u kojoj je učestvovala i srpska policija, lisice su stavljene i Dejanu Markusu nakon što je u bunkeru u automobilu "reno", kojim je upravljao, nađeno 2,8 kilograma amfetamina.

Negira krivicu

- Ne priznajem ono za šta se teretim. Zašto bih krijumčario drogu kad imam vinoteku u centru Zagreba? Sada je zatvorena jer je renoviram i planiram da služim i hranu - navodno je na saslušanju pred sudom u Sloveniji rekao Markus, tvrdeći da nije član narko-bande, ali i da nije znao da u "renou" ima drogu. Markus je u međuvremenu izručen Hrvatskoj.

(Kurir.rs/J. Spasić./foto Facebook, Profimedia, MUP Hrvatske)

Football news:

Manchester City have prepared a 10-year plan for Messi. After finishing his career, they want to make him an Ambassador for the club (The Times)
A Preston player who twice touched an opponent's genitals can be disqualified for 3 matches
Griezmann about his childhood: I tried to get into 10 clubs in France, but no one gave me a chance
Austin Matthew McConaughey (co-owner) is preparing for MLS: all season tickets have been sold, although there are only 2 players in the team, and the stadium (for $240 million) is still under construction
Lineker on Liverpool: Huge praise for Klopp's spectacular performance despite injuries
Griezmann on the match with Argentina at the 2018 world Cup: Offered Deschamps 4-4-2 and personal custody of Messi. He listened
Ex-inter defender Maicon may move to Sona from Serie D