Serbia

Podsticaj za tri perspektivna startapa

Podsticaj su dobili timovi Recrooit, platforma za zapošljavanje zasnovana na preporukama profesionalaca, Bracelet Maker, STEM kit i robot igračka namenjeni devojčicama uzrasta od 8 do 12 godina, kao i DocsCube, platforma za napredno upravljanje, deljenje i skladištenje dokumenta u nekoj organizaciji. Ovi timovi su, prema oceni petočlanog žirija, ostvarili najveći napredak tokom tromesečnog programa Startit Rast, pokazavši ujedno izuzetnu spremnost da se u potpunosti posvete usavršavanju svog digitalnog proizvoda i njegovom plasiranju na tržište.  

„Napravljen je ozbiljan iskorak u skorijem periodu na mapiranju strukture i potreba domaćeg startap ekosistema. Telekom Srbija je pokrenuo ovaj program upravo kako bi podstakao timove u onoj najranjivijoj, ranoj fazi razvoja da u što kraćem roku slože sve potrebne kockice i postignu usaglašenost proizvoda i potreba tržišta. Sva ta iskustva koristićemo ubuduće za dalju podršku domaćim i regionalnim startapima koji svojim inovacijama stvaraju novu vrednost i pomeraju granice tehnološkoga razvoja“, izjavila je Mila Milenković, direktorka Sektora za strategiju Telekoma Srbija.  

Telekom Srbija/Matija Vukov

Telekom Srbija, pored novčanog podsticaja, u okviru programa mts startap ubrzanje obezbeđuje za nagrađene timove i dodatno mentorsko savetovanje, besplatne servise i podršku prilikom izlaska na tržišta regiona na kojima je prisutan. Startit Rast, kao najstariji akceleratorski program u Srbiji, ranije poznat pod imenom Startap akademija, od ove godine je pored novog imena dobio i novi koncept. Svaki tim je imao prilagođeni pristup i 1-1 mentorsku podršku, kao i specijalne programe koji su organizovani u saradnji sa partnerom akceleratora, Google for Startups. 

„Ovogodišnje izdanje programa je bio svojevrstan eksperiment gde smo želeli da pružimo dublju i individualizovanu podršku svakom timu. Naučili smo mnogo toga što će nam pomoći da naredna izdanja programa učinimo još kvalitetnijim iz godine u godinu, a imali smo tu sreću da radimo sa najboljim timovima do sada. Posebno nam je drago što smo po prvi put u istoriji programa imali 50% startapa sa ženama u osnivačkom timu, od čega se čak dva takva tima nalaze među pobedničkim“, izjavio je Vukašin Stojkov, suosnivač Startita i programski direktor Startit Rasta.  

Telekom Srbija/Matija Vukov

Kao deo šire inicijative pod nazivom „Pokrećemo pokretače“, kojom kompanija osnažuje pojedince i organizacije da u svom okruženju pokreću pozitivne promene, mts startap ubrzanje predstavlja program namenjen prevashodno tehnološkim preduzetnicima koji se nalaze u početnoj fazi razvoja svoje poslovne ideje. 

Telekom Srbija/Matija Vukov

Football news:

Tuchel about the League Cup: Every tournament is important, we do not prioritize. Chelsea always plays to win
Miranchuk looks like a foreign body. It would be better to let him go back to Russia. Italian journalist about Atalanta midfielder
Barcelona's priority is Klopp's appointment. His contract with Liverpool is until 2024
Milan is ready to more than double Teo's salary to 3.5 Million euros a year
Al-Sadd Xavi has not lost 34 matches in the Qatar League - this is a club record. The league record is 41 games
Nagelsmann about Hernandez: He is in a good mood, there is no feeling that he is worried about prison
Tuchel on the victory over Southampton: A tense match. I liked Chelsea's energy