Testovi na korona virus Foto: Jakub Kaczmarczyk / EPA;

Informacija da je za test na korona virus neophodno platiti 8.225 dinara, a ne 6.000 kao što je ranije najavljeno, prilično je uzburkala javnost.

Podsetimo, cenu od 8.225 dinara zvanično je saopštio Zavod za javno zdravlje Pančevo (ZJZPA), uz napomenu da ona obuhvata uzorkovanje, testiranje i izdavanje sertifikata.

Međutim, nakon što je "Blic" objavio ovaj cenovnik, a zatim i ostali mediji, tokom današnjeg dana su iz ZJZPA reagovali i odlučili da snize cenu!

pročitajte i...
20200214 ayta㧠ãœnal ankara Di018277831

"Od danas 19.5.2020. cena uzorkovanja, testiranja i izdavanja sertifikata za RT-PCR test na COVID-19 je 6.000 dinara u skladu sa korigovanom cenom referentne laboratorije koja obavlja PCR ispitivanje. Testiranje se obavlja na lični zahtev, a sredstva se mogu uplatiti na žiro-račun broj 840-395667-19, korisnik Zavod za javno zdravlje Pančevo ili gotovinski u Centru za mikrobiologiju Zavoda, 6. oktobra 9", stoji u najnovijoj informaciji ZJZPA.

Podsetimo, ranije su članovi Kriznog štaba saopštili da će cena samog testa biti 6.000 dinara, ali "bez usluge". Po svemu sudeći iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo su odlučili da svoje usluge pružaju besplanto kako bi cena testa za građane bila koliko-toliko prihvatljiva.

Zavod za javno zdravlje Pančevo Foto: ZJZPA / screenshot
Zavod za javno zdravlje Pančevo

Na testiranje mogu doći svi državljani Srbije koji:

a) ne ispunjavaju indikacije za testiranje o trošku države

b) svi putnici u međunarodnom saobraćaju koji napuštaju teritoriju Srbije –državljani Srbije koji putuju u inostranstvo, strani državljani koji se trenutno nalaze na teritoriji Srbije, a žele da napuste zemlju

c) državljani Srbije koji su ušli u zemlju bez negativnog RT-PCR testa, stavljeni u kućnu izolaciju od 14 dana, ukoliko žele da skrate period izolacije

d) grupni zahtevi lica zaposlenih u pravnom subjektu

e) sva zainteresovana lica na lični zahtev

pročitajte i...
Aerodrom Nikola Tesla 02_foto vesna lalic

Od plaćanja testova izuzeti su:

a) maloletna lica državljani Republike Srbije

b) studenti-građani Srbije

c) studenti pripadnici srpske nacionalne manjine državljani susednih zemalja i Slovenije koji studiraju u Srbiji