Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Полиција апелује на грађане у Суботици да буду опрезни приликом употребе отвореног пламена

Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова апелује на све грађање да буду одговорни, да поштују закон и буду веома опрезни приликом употребе отвореног пламена, а уколико примете пожар одмах о томе обавесте ватрогасно-спасилачку јединицу на број телефона 193.

МУП је упутио овај апел имајући у виду период веома топлог и сувог времена које погодује настанку и развоју пожара на отвореном простору који се веома брзо шире, могу захватити велике површине, и представљају реалну опасност за животе и здравље наших грађана и проузроковати велике материјалне штете, наводи се у саопштењју Полицијске управе Суботица.

Подсећају и да је Законом о заштити од пожара и другим законима забрањено спаљивање траве и ниског растиња на отвореном простору, остатака старих усева, спаљивање смећа, као и ложење ватре у шуми и на удаљености од 200 метара од руба шуме.

У саопштењу је прецизирано да су за непоштовање ових законских одредби запрећене и прописане новчане казне за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара.

Сектор за ванредне ситуације ће у наредном периоду, заједно са другим линијама рада МУП-а, надлежним инспекцијским службама републичког и локалног нивоа, појачати надзор и обилазак терена ради проналажења неодговорних грађана који не поштују законске одредбе и њиховог процесуирања, а све у циљу смањења броја пожара на отвореном простору и повећања безбедности наших грађана.

Из ПУ Суботица истичу да када је реч о пожарима у грађевинским објектима, неки од најчешћих узрока њиховог настанка су неисправне или преоптерећење електричне инсталације, неисправни електрични уређаји или остављање укључених електричних уређаја без надзора, због чега апелује на суграђане да приликом напуштања стамбених објеката обавезно провере да ли су искључили електричне уређаје, попут клима уређаја или пуњача мобилних телефона.

Апелују на грађане да пре почетка грејне сезоне провере исправност и очисте димоводне канале, и провере исправност ложишта, преноси Танјуг.