Serbia

PONOVO SE VRAĆAJU SA NADNICE IZ NEMAČKE Nakon što su u maju krenuli u dijasporu da rade, za stotine hiljada SRBA stigao je novi "hladan tuš"

U martu su se vraćali u Srbiju, u maju ponovo krenuli da rade put Nemačke i Austrije, a sada se ponovo vraćaju u domovinu.

Ni srpskim državljanima koji žive i rade u inostranstvu nije nimalo lako. Oni koji su zadržali posao tokom pandemije razmisliće o tome da li da se odmaraju u Srbiji. S druge strane, oni koji su se posle pauze od marta do maja nadali povratku na posao sada se ponovo vraćaju u otadžbinu.

Nemačka i dalje ne otvara granice za Srbe, a Austrija u kojoj živi i radi više od 120.000 naših državljana savetuje svoje građane da ne idu na Balkan jer je rizično.

 Foto: Tanjug/AP

"Oni koji letuju na Balkanu uprkos upozorenju mogli bi, zavisno o pravnom mišljenju, da rizikuju svoj posao, jer radnici podležu obavezi lojalnosti prema poslodavcu", upozorio je Elias Felten, član uprave Instituta za rad i socijalno pravo Univerziteta u Linzu.

Praktično, to znači da bi svi trebalo da se suzdrže od bilo čega što može uticati na suštinske interese poslodavca. Felten smatra da čak i otkaz dolazi u opticaj, ukoliko bi radnik boravio na Balkanu, jer bi to dovelo do toga da određen period bude sprečen da radi zbog recimo obaveznog karantina.

Prema zvaničnim procenama, oko 400.000 srpskih državljana se u martu i aprilu vratilo iz dijaspore u našu zemlju. Većina njih radila je ili na određeno, ili bez ikakve prijave, pa kada je krenula pandemija i praktično stala privreda u tim zemljama, tako su najpre naši radnici ostajali bez posla.

Kako se virus počeo smirivati u maju, tako su mnogi jedva dočekali da se vrate na svoje poslove u nemačke i austrijske fabrike i gradilišta, gde najčešće rade. Međutim, situacija je dobila obrt, virus ponovo uzima maha, a naši radnici u inostranstvu ponovo u riziku da ostanu bez radnih mesta.

 Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

"Jednostavno nema posla, sve je smanjeno. Gazda nam je rekao da mu je žao, ali nema nikakvog računa da nas drži na gradilištu kada praktično ne može da se radi, pa nam je i sam savetovao da se vratimo u Srbiju zbog troška. Izađe mi skuplje da sedim u Austriji i čekam da gradilište proradi, nego da sedim ovde", očajan je Đorđe Mitrović, koji već godinama radi na građevini u Austriji, a sada se po drugi put ove godine vratio u Srbiju.

Mitrović je u martu došao u Srbiju, da bi u maju ponovo otišao na svoje radno mesto, ali ga je dočekao "hladan tuš". Nije usamljen u takvoj situaciji. Jednako je prošao i Aleksandar Petrović koji je zaposlen u fabrici koja proizvodi delove za auto-industriju.

"Mislio sam da se sve vraća na staro sada u maju i junu, ali prevario sam se. Obim posla je znatno smanjen i jednostavno nema potrebe za radnicima u toj meri kao ranije. Shvatio sam da mi jedino preostaje da se vratim u Srbiju i čekam neko bolje vreme", kaže Petrović.

Najčešće srpski državljani u ovim razvijenim ekonomijama rade u građevinarstvu, ugostiteljstvu i u proizvodnji, ali i u zdravstvu, metalskoj industriji, poljoprivredi, kao i na uslugama čišćenja... Do posla dolaze preko poznanika, a najčešće preko rođaka koji su se tu "obreli" mnogo ranije. Oni im u početku, dok se ne snađu i ne dobiju dve-tri plate, vrlo često daju i smeštaj.

Najveće plate do 4.000 evra zarađuju profesionalni vozači. Održavanje kuća plaća se oko 30 evra po satu, radnici na obezbeđenju mogu da zarade 1.800 evra mesečno, radnici u klanici do 2.000 evra najviše, medicinske sestre 2.300 evra mesečno, a negovateljice za stare 1.800 evra.

Football news:

Coach Of Brentford: We went from a mid-level team to the third team of the season. This is an incredible achievement
Burnley are not going to sell Tarkowski for less than 50 million pounds
Lester wants to rent Trincou at Barca with the obligation of ransom for 50 million pounds
Scott Parker: Fulham have a lot to progress. And I am happy about it
Manchester United are threatening to pull out of negotiations for Sancho if Borussia do not reduce the price from 120 million euros
Cesc about Casillas: You are a mirror to look into
Lone mascots are another symbol of the year