Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Pored svega poskupljuje i grejanje

28. 9. 2023. / 17.12

Zbog poskupljenja cena gasa toplane u Srbiji će od 1. oktobra povećati cene grejanja. Od 60 toplana neke su već donele odluku o povećanju, dok druge čekaju odobrenje na zahteve za korekcijom i za više od 30 odsto.

Direktor poslovnog udruženja "Toplane Srbije" izjavio je ranije da u Srbiji postoji ukupno 60 toplana od kojih samo njih 13 pred nastupajuću grejnu sezonu nije podnelo zahtev za poskupljenje centralnog grejanja.

Iz Jagodinske toplane za Biznis.rs kažu da će odluka o povećanju cene od 10 odsto stupiti na snagu od 1. oktobra, što znači da će viši računi stići već u novembru.

Na pitanje na koji način se određuje povećanje cene, naši sagovornici kažu da to ne može da bude interna odluka preduzeća.

“Odobrenje dobijamo od našeg osnivača, odnosno lokalne samouprave grada Jagodine. Mi možemo da damo predlog, a oni su ti koji treba da se sa njim usaglase. To je način na koji toplane određuju povećanje cene. U našem slučaju smo procenili da je poskupljenje od 10 odsto rentabilno sa povećanjem cena gasa“, objašnjavaju iz Jagodinske toplane.

Direktor Subotičke toplane Saša Petković rekao je da je ta toplana korigovala cene grejanja od 1. oktobra za oko 15,5 odsto.

Toplana Šabac je, zbog povećanja cene gasa podigla cene grejanja već od 1. avgusta, u proseku za 32,6 odsto.

Toplana Majdanpek spada u retke koje nisu povećale ili za sada ne planiraju povećanje cene grejanja. Direktor tog preduzeća Đorđe Roškić rekao je da toplana koristi kao energent biomasu, i da je sklopljen ugovor za isporuku po istoj ceni kao i prošle godine.

Gradski meandžer Beograda Miroslav Čučković krajem avgusta je izajavio da su Beogradske elektrane tražile povećenje cene grejanja za šest odsto, od 1. septembra.

On je za RTS kazao da je to preduzeće 25. jula donelo odluku o poskupljenju zbog veće cene gasa i struje i repromaterijala za obnovu toplovoda širom Beograda.

"Njihov zahtev je da povećenje cene bude od 1. septembra a mi (gradska vlast) će se o tome izjasniti u najskorijem periodu ali mislimo da je taj zahtev opravdan“, rekao je tada Čučković za RTS.

Međutim, za sada nema informcije da li je to poskupljenje i odobreno.

B.G./Biznis.rs/RTS/Danas

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com