This article was added by the user Anna. TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PORODICAMA BOMBAŠA SAMOUBICA OBEĆALI NOVAC I ZEMLJU: Talibani stradale u samoubilačkim napadima zovu HEROJIMA ISLAMA I ZEMLJE

Taj provokativni gest talibana suprotan je njihovim nastojanjima da obezbede međunarodnu podršku.

Ministar unutrašnjih poslova u talibanskoj vladi Siradžudin Hakani veličao je na skupu u ponedeljak uveče u Kabulu borce poginule u samoubilačkim napadima, nazvavši ih "herojima islama i zemlje".

Na kraju skupa, Hakani je svakoj porodici dao po 10.000 avganija (oko 95 evra) i obećao po komad zemlje.

Skup je organizovan u vreme kada talibani nastoje da otvore diplomatske kanale sa međunarodnom zajednicom, čiji najveći deo nije spreman da prizna njihovu vlast u Avganistanu.

Zahtev talibana da budu priznati kao legitimni vladari međunarodna zajednica je uslovila, pre svega tretmanom žena i devojaka, čija se brojna prava krše u Avganistanu.

Talibanima je preko potrebna pomoć iz inostranstva, pošto zemlji, prema predviđanjima UN, preti sveprisutno siromaštvo usled teške ekonomske krize.

Obećanje zemlje desetinama porodica bombaša samoubica je kontroverzan potez jer talibani, sa jedne strane, pokušavaju da se predstave kao odgovorni vladari koji garantuju bezbednost svima i osuđuju samoubilačke napade rivalske grupe Islamska država, dok sa druge pozdravljaju istu taktiku svojih boraca.

Talibani ne mogu sebi da priušte sukob sa SAD, koje su zamrzle milijarde dolara avganistanske imovine na svom tlu, ali ni da izgube svoju bazu u stanovništvu, koju čine brojni ekstremisti.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA / Stringer