Serbia

PORTA POSTALA VELELEPNI HRAM Akademik Kostić: "Sveti Sava je Srbiju učinio delom evropske i hrišćanske civilizacije"

Put od ideje o izgradnji Hrama Svetog Save, koja se javila davne 1895. godine, do njegovog završetka bio je dug i trnovit, ali ako je suditi po velelepnoj građevini koja je iznikla na Vračaru, vredelo je čekati.

Ovom svetinjom, koja je podignuta na mestu gde su Turci 1594. godine spalili mošti srpskog prosvetitelja, pokazuje se viševekovno poštovanje i zahvalnost prema delu Svetog Save.

Mnogi srpski istaknuti intelektualci, umetnici, obični ljudi, koji su gledali kako iz zapuštene građevine niče velelepno zdanje, ovih dana se oglašavaju i kažu da je dug srpskom prosvetitelju za sve učinjeno najzad vraćen.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Jedan od njih je i predsednik SANU Vladimir Kostić.

- Odrastao sam na Čuburi. Na mestu današnje Narodne biblioteke nalazilo se igralište DIF-a na kome smo igrali fudbal. Igralište je bilo u senci nedovršene građevine od cigala sa okolnim razbacanim ogromnim kamenim blokovima, koju smo zvali Porta. Kada bi nas čuvar igrališta, čika Dragi, povremeno izbacivao, sedeli smo na tom kamenju i pričali, ne verujući da će na tom mestu ikada biti završena crkva. Danas postaje jasno da smo se prevarili - navodi akademik Kostić.

On dodaje da se slika iz njegovog detinjstva danas promenila.

- Završetkom Hrama taj period se za mene polako gasi i bledi u pramenovima staračkog sećanja, ali očito počinje nešto drugo, nešto što će pripadati novim klincima. Pitanje je kada će i oni shvatiti da je od početka sve u njima, a ne u monumentalnosti Hrama. Jer, ne manja od Hrama je i uspomena na ličnost čije ime Hram nosi. Ličnost onoga ko je pre 800 godina proročanski priredio Zakonopravilo i pre nego što je izdejstvovao samostalnost Srpskoj crkvi. Nema sumnje da je bio potpuno svestan da je presađivanjem i doradom rimsko-vizantijskog pravnog konteksta, Srbiju učinio delom evropske i hrišćanske civilizacije. To je Miloš Crnjanski lucidno sabrao u samo dve rečenice: "Za vreme Nemanjića, srednjovekovna Srbija i po prosvećenosti svojoj može da se poredi sa drugim srećnijim, državama evropskim. Ali u toj prosveti ima jedna unutarnja, moralna, neprolazna legenda kakvu drugi nemaju i koja vredi više od svih spoljašnjih i nakalemisanih znakova tuđinskih kultura: to je emanacija Savina." I nekako mislim, gde je njegovo ime, tu je neizbežno, vidljiv ili nevidljiv, veliki hram - kaže Kostić.

Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija
Predsednik SANU, akademik Vladimir Kostić

Odložena svečanost

Svečanost povodom završetka unutrašnjih radova u Hramu, koja je trebalo da se održi danas, odložena je zbog nemogućnosti da njoj prisustvuje Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije. On se nalazi u samoizolaciji, zbog kontakta sa osobom zaraženom korona virusom, zbog čega je odložio sve obaveze, uključujući i posetu Srbiji.

VIDEO: Hram Svetog Save otvoren za posetioce na Sv. Petku

Football news:

Real Madrid conceded 5 goals from penalties in the last 3 rounds of La Liga
Simeone Pro 1-0 with Valencia: They had the best goalkeeper. Atletico need to continue playing the same way
Salzburg scored 8 goals in the Austrian League match. Game with Lokomotiv on Tuesday
Juve have not won any of their three Serie A matches without Ronaldo
Scott Micromini: Pogba is misunderstood. This is an amazing player, his failures fanned
Andrea Pirlo: Ronaldo is an additional advantage, but Juve must play their own football without him
Inzaghi on the draw with Juve: we Could have won if Benevento had been smarter on the counterattack