Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Потрошачка корпа у Црној Гори од 2. октобра јефтинија за 132 евра, замрзава се цена горива

Црногорски министар економског развоја и туризма Горан Ђуровић саопштио је данас да ће од 2. октобра бити снижене цене за преко 150 артикала у новом кругу акције „Стоп инфлацији”, а акција ће трајати до краја године.

„У овој акцији биће, што се великих трговачких ланаца тиче, минимално 100 артикала из разноразних робних група, тако да ће бити покривено све што је потребно потрошачима. Што се тиче малих продавница, оне могу да се крећу до 50 артикала. Имамо трговачке ланце који су са 150 артикала се придружили акцији. Наговештај је да ће они да проширују базу производа, тако да ћемо доћи до 200 или више артикала”, казао је Ђуровић. Акција је, казао је, базирана на томе што су се дистрибутери и трговци одрекли маржи. Цене у овом нивоу су важеће до краја године и могу бити ниже, али не могу бити више. Он је саопштио да ће на пример млеко Кравица које је било 1,49 евра, сада коштати 0,99 евра, јогурт Кравица са 2,8 процената масти коштаће 1,19 евра. зачини ће са 1,39 појефтинити на 0,89 евра, а Гранд кафа са 1,09 на 0,85 евра. Јунећи бут без костију појефтиниће са 10,49 на 7,99 евра, хамбуршка сланина са 7,99 на 5,49 евра, а пилећа прса у омоту са 8,65 на 6,49 евра…

Министар је прецизирао да је анализа показала да ће, на пример, корпа са 148 производа који данас коштају 454 евра, од понедељка моћи да се купе за 322 евра, што је попуст од 29 одсто, а уштеда за потрошаче 132 евра само по једној потрошачкој корпи. Дамјановић је, како преноси подгорички портал ЦдМ, рекао да цене горива више неће расти, јер ће Влада смањити акцизе на гориво.

„Одлука ће бити у правцу да уколико се настави тренд раста, следећи обрачунски период је 10.октобар, за то евентуално повећање цена горива толико ћемо смањити проценат акциза и све тако уколико буде потребе до оног максимума који је законски дат. То фактички значи да ће цене горива бити замрзнуте на овом нивоу. Када говоримо о цени дизела, подсетићу да је ово ниво цене који смо имали у октобру или новембру прошле године када смо имали већ четири или пет смањења цене горива”, казао је Дамјановић. Ако буде повећаја цене струје у неком већем нивоу него што би била минимална корекција, Дамјановић поручује да ће ићи са политиком субвенционисања потрошача из најрањивијих група. У Црној Гори су од уторка скупље све врсте горива. То је дванаесто поскупљење горива у овој години. Литар еуродизеала скупљи је седам центи и кошта 1,65 евра, литар БМБ 98 кошта 1,73 евра, БМБ 95 1,69 евра, док је цена лож уља 1,61 евро, преноси Танјуг.