Serbia

POŽAR U KUĆU LAZE LAZAREVIĆA U CENTRU BEOGRADA: Zgrada poznatog srpskog lekara i književnika već godinama ostavljena da propada!

Prema prvim informacijama, došlo je do zadimljavanja prostorije ali se plamen nije proširo dalje zahvaljujući brzoj reakciji vatrogasaca. Iz Hitne pomoći potvrdili da je jedna osoba prevezena na Vojnomedicinsku akademiju "jer se nagutala dima".

"Kuća godinama propada. Pošto je napušten objekat, tu se često skupljaju beskućnici. Posebno uveče. U ovim hladnim danima, verovatno je neko njih želeo da se skloni i zagreje, ali je nepažnjom došlo do požara", kaže jedan od komšija.

Požara je ubrzo lokalizovan. Laza Lazarević je, kako je pisao Noizz, u kući u Hilandarskoj sedam, sagrađenoj davne 1878. godine, živeo od 1887. do 1891. Spomen ploču je srpsko lekarsko društvo postavilo 13. maja 1951. godine.

NE PROPUSTITE

U koliko lošem stanju je kuća bila još pre tri godine, potvrđuje i priča da je Dečje odeljenje Biblioteke "Čika Jova Zmaj" koje se nalazilo u njoj moralo da bude iseljeno.

- Kuća godinama propada. Pošto je napušten objekat, tu se često skupljaju migranti. Posebno uveče. U ovim hladnim danima, verovatno je neko njih želeo da se skloni i zagreje, ali je nepažnjom došlo do požara - rekao je za "Blic" jedan od komšija.

Doktorova kula, zgrada u Birčaninovoj ulici u Beogradu, u kojoj je Laza Lazarević otvorio prvu psihijatrijsku kliniku na Balkanu, takođe je na korak je od (samo)urušavanja.

 Kurir.rs/Mondo

 Foto Mondo/Uroš Arsić

Football news:

Berbatov on Bale: He will be returned to Real Madrid if he does not start to show the level that Mourinho expects
Pogba's time at Manchester United is running out again. The club did not buy a top player, but a beautiful story for social networks, Paul lost the battle for influence to Brun
Roma made an extra substitution in the Italian Cup match. The club faces a technical defeat
The Premier League is investigating the transfer of Snodgrass to West Brom. West Ham banned him from playing against them at the sale
Football has broken into Fortnite. The game will host the Pele Cup, add the uniforms of Man City, Juventus and Milan, and a legendary celebration
Shalimov about Miranchuk: Atalanta is an ideal team for him. Don't go anywhere
Agent about Wendel in Zenit: A risky deal, may not be justified