Serbia

Prebijem te, pa radimo domaći

Predlog je na društvenim mrežama doživeo gomilu kritika pa su tako neki, resornom ministru Mladenu Šarčeviću poručili da je kao iz onog vica "kako zamišlja mali Perica..." U javnosti je, ipak, prednjačio podsmeh prema meri po kojoj, učenik ako pretuče vršnjaka mora tom povređenom drugu da nosi torbu i zajedno s njim radi domaće zadatke, ako mu on to dozvoli. Ili kako je to predstavio Noiž Srbija:

- Ja sam Đorđe. Danas sam rešio da nokautiram Boru. Bora me nervira i zaslužuje batine. Ako me neko odruka, za kaznu će me naterati da pomognem nastavnici muzičkog da napravi brošure ili, flajere za priredbu ili će me poslati kod domara Đure da mu pomognem da očistimo lišće. Ipak ću da prebijem Boru, šta me košta - ironičan je Noiž.

Vaspitne mere štancovanja brošura ili pomoć domaru mogu, inače, biti izrečene za teže prestupe kao što su nasilje u školi, vređanje nastavnika, pušenje, droga i alkohol u školi, pa dopisivanje ocena u dnevnik.

Osim pomenutih u lepezi kazni je i čišćenje snega ili lišća, verovatno zavisno od godišnjeg doba, farbanje ograde u školskom dvorištu...

Za lakše prestupe, prljanje učionice, uništavanje školskog pribora druga, neprimereno odevanje, učenik može da bude kažnjen čišćenjem učionice, biblioteke, produženog boravka, trpezarije, svečane sale... Pritom će se angažovanje đaka, uzimati u obzir i pri utvrđivanju ocene iz vladanja.

Dragana Janković, mama Alekse koji je 2011. zbog vršnjačkog nasilja sebi oduzeo život kaže da istinski podržava sve mere, pa i ove, a pogotovo zakon koji bi doprineo smanjenju nasilja u školama.

- Nije dobro unapred reći za nešto da neće imati efekte i da nije dobro, ali ovde je toliko očigledno da neće, da mi ne preostaje ništa nego da se "nadam" da će biti bolje dok budem i dalje čitala ili slušala o sve većem nasilju - kazala je, zapitavši kako će okopavanje ruža ili pomoć oko flajera, pa priprema tema o nasilju u školi, nekome poslati poruku da će snositi odgovornost i posledice ako diluje drogu u školi ili pretuče druga.

Razvijanje svesti

Cilj Pravilnika je, kažu u Ministarstvu prosvete da se razvije svest kod učenika o posledicama sopstvenog ponašanja, a ne da se neko kažnjava. Ministarstvo je predvidelo da u rad budu uključeni i roditelji učenika, a ako on odbije da učestvuje u društveno korisnom radu roditelj će snositi odgovornost u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals