Serbia

Predavanje o svetu kao globalnom selu u niškom EU info kutku

Svi zainteresovani koji žele da saznaju na koji način se razvijao internet, kako je nastao World Wide Web i kako funkcioniše sistem bez kojeg danas gotovo da ne bismo mogli da zamislimo život i svakodnevne aktivnosti, moći će to da učine na akademskom predavanju “Kako je svet postao globalno selo?” koje će biti održano u utorak, 23. jula u niškom EU info kutku.

Predavač će biti Milan Milošević, docent Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, koji je i osnivač i urednik sajta Svet nauke.

Ne tako davno internet uopšte nije ličio na ono što danas koristimo. Potraga za elementarnim česticama, tj. “Lov” na najsitnije delove materije i sveta koji nas okružuje i mnogo izgubljenih podataka koje je trebalo organizovati i povezati doveli su do nastanka World Wide Web-a. Sve to se dogodilo pre 30 godina u CERN-u, na istom mestu gde je otkrivena i tzv. Higsova (božija) čestica - kažu organizatori.

Predavanje u kutku počinje u 17:30, prisustvo je besplatno za sve građane, ali je iz organizacionih razloga potrebno potvrditi dolazak na officenis@euinfo.rs ili 018/254-461, najkasnije do 22. jula u 19 sati.

Akademska predavanja EU info kutak u Nišu tradicionalno organizuje u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom “Nikola Tesla”, a ideja je da se značajne teme “izmeste” iz akademskih krugova i približe građanima.

Football news:

Kike Setien: Griezmann played a great match, understood Messi well, scored a great goal. We changed something
Barca President on the Real Madrid match: VAR always favours one team. I have an unpleasant feeling
Faty scored the 9,000 th goal in the history of Barcelona
Griezmann scored in La Liga for the first time since February with a pass from Messi
Suarez came out on the 3rd place in the list of the best Barca Goalscorers in history
Guardiola lost 3 away games in a row in the League for the first time in his career
About Lautaro Marotta: He has not shown the slightest desire to leave