Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Председавајући иранског парламента: НАТО и Америка главни узрок сукоба у Украјини

ЈОХАНЕСБУРГ – Председник иранског парламента Мохамад Бакер Калибаф изјавио је данас да је ширење НАТО-а и Сједињених Америчких Држава узрок сукоба у Украјини, као и да се Америка заправо противе прекиду ватре. „Иран се од самог почетка залагао за хитан завршетак сукоба у Украјини... Али у исто време, јасно смо рекли да је ширење НАТО-а и Сједињених Америчких Држава најважнији фактор у настанку рата.

Тренутно су САД главна држава која се практично противи прекиду рата у Украјини и ставља вето на све механизме који се тичу прекида ватре и успостављања мира”, рекао је Калибаф на Деветом парламентарном форуму БРИКС-а у Јоханесбургу, у Јужној Африци, преноси агенција Ирна. Калибаф је нагласио да је данашњем свету потребна атмосфера тражења правде и да група великих економија у успону у оквиру БРИКС-а - Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, могу играти важну улогу у том погледу.

Он је указао на чињеницу да напредак, економски раст и решавање међународних изазова неће бити одрживи без обраћања пажње на морална, културна, духовна и верска, ирански званичник је оценио да инциденти као што је скрнављење Курана доказују „треба да привучемо међународну пажњу на узвишена верска и људска учења”. Калибаф је истакао важну улогу групе БРИКС у стварању независне финансијске инфраструктуре која би се усредсредила на елиминисање монопола у банкарским и међународним финансијским гласницима, преноси Танјуг.