Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Премијер Санчез игра на „каталонску карту”

Мадрид је у недељу био упориште Шпанаца који су допутовали из разних крајева земље да би протестовали због намере вршиоца дужности премијера Педра Санчеза да амнестијом каталонских сепаратиста задржи функцију формирањем владе иако на минулим изборима није успео да победи. Ројтерс преноси да су митинг предводиле присталице опозиционе Народне партије (ПП). Реч је о странци која је на јулским изборима освојила више гласова од Санчезове странке, али недовољно да самостално састави кабинет.

Ниједна партија није добила довољно гласова да постане владајућа, што их је приморало да преговарају с мањинским странкама. Бивши премијер Санчез могао би да остане на функцији и спречи опозициону коалицију да преузме власт ако добије подршку партије бившег каталонског лидера у егзилу Kарлеса Пуђдемона. Један од њихових захтева је управо да каталонски сепаратисти, заузврат, буду амнестирани. Пуђдемон, који је такође тражен у Шпанији због покушаја сецесије региона, захтева поништење судског поступка против његових колега сепаратиста. Тражи и да каталонски језик буде признат као званични у ЕУ, а критичари верују да ће сутра, ако левици омогући да настави да води земљу, добити право да опет организује референдум о отцепљењу Каталоније.

Народна партија покушава да ову погодбу спречи свим средствима, међу којима је и митинг у Мадриду на којем је њихов лидер Алберто Нуњез Фејхо рекао да би повлачење кривичног поступка значило амнестију „завереницима пуча”. Нагласио је да они – странка која је на изборима освојила највише гласова – никада неће пристати на ове захтеве и ослободити одговорности организаторе референдума о независности у Kаталонији 2017, одржаног упркос томе што су га судови прогласили незаконитим.

Ројтерс преноси да Народну партију у овом ставу подржавају и грађани који нису гласали за њу, јер је питање сецесије изузетно осетљиво и многи Шпанци верују да би пакт између Санчеза и Пуђдемона потпуно поделио земљу. Док је опозиција протестовала у Мадриду, Санчез се појавио у близини Барселоне. У говору на тамо одржаном митингу није поменуо повлачење кривичног поступка против сепаратиста, већ је нагласио да његови социјaлисти желе да залече друштвене поделе тако што ће „окренути нови лист” у причи званој „каталонска криза”.

Шпански краљ Фелипе Шести дао је крајем августа Народној партији мандат да састави владу, јер је у јулу освојила највише гласова, али десни блок има 172 заступника у парламенту, а за формирање власти потребна су му још четири места. Фејхо има још неколико дана да преговорима са другим странкама прибави потребну подршку. Ова партија нема јасне изгледе чак ни уз коалицију с ултрадесничарским Воксом. Ако у томе не успе до краја септембра, Педро Санчез ће добити прилику да издејствује коалициону подршку како би остао на власти.

Лева коалиција на челу с његовом Шпанском социјалистичком радничком партијом у августу, кад је парламент бирао председника, добила је већину гласова. Санчезова колегиница Франсина Арменгол постала је председница захваљујући пресудним гласовима сепаратистичке партије Заједно за Kаталонију, која је била превага у корист левог блока. Такав след дешавања указује да Санчез има добре изгледе да задржи фотељу. Шпанија ових дана мора да добије нову владу, иначе ће грађани опет морати да изађу на парламентарне изборе. Овај сценарио покушавају да избегну оба блока, а Санчез је, све су прилике, спреман да плати високу цену рукујући се с каталонским сепаратистима. Већ је покушао да им удовољи и захвали на подршци избору Франсине Арменгол на челну позицију у доњем дому парламента тако што је упутио званичан захтев Бриселу да се каталонски, баскијски и галицијски језик уврсте у службене језике ЕУ. Ова тема је „на дугом штапу”, али партији Заједно за Kаталонију шаље поруку да бивши и извесни будући премијер држи реч, те да озбиљно доживљава њену подршку и да јој неће остати дужан.