This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

PREPOROD ERGELE ZOBNATICA: Nekada imanje Vojnića i Lelbaha, uz arapski kapital ponovo u žiži galopskog i kasačkog sporta u Srbiji!

Pored dve državne ergele, Ljubičeva i Karađorđeva, ponovo je u žiži i Zobnatica, najtrofejnija ergela u bivšoj Jugoslaviji, koja je dala čak 18 pobednika u galopskom derbiju. Ključnu ulogu u razvoju ergele između dva svetska rata imao je Julije Lelbah, a sada je na Zobnatici većinski arapski kapital.

U mnogim zapisima o vojvođanskim plemićkim porodica pre Drugog svetskog rata zabeleženo je da su Lelbahovi, zajedno s Vojnićima, bili vlasnici čuvene ergele „Zobnatica”. Zapisano je i da je Julije Lelbah bio izuzetno priznat uzgajivač i sopstvenik trkačkih konja, da je imao oko 300 ždrebaca. Od njega je za potrebe agrarne reforme oduzeto više od 760 katastarskih jutara njiva. Nepravda je ispravljena i Lelbahovi su u restituciji dobili 550 hektara, a Vojnićima je vraćeno 530 hektara zemlje na severu Bačke.

Ergelu je osnovao daleke 1779. godine Bela Vojnić, želeći da stvori konjarsku oazu na Balkanu. Tokom više od 240 godina duge tradicije kroz ergelu su progalopirali mnogi konji, a zauvek će ostati upamćena imena Jadrana II, Kazanove, Avelina, Generala Žitka, Prospektora, Alvina i mnogih drugih šampiona. Danas je Zobnatica i homogena privredna celina sa razvijenom ratarskom i stočarskom proizvodnjom i veoma izraženim turizmom. Ali njen najlepši deo i dalje čine ergela rasnih konja i predivno Zobnatičko jezero.

Aleksandar Radovanović
foto: Ergela Zobnatica

Preporod ergele je usledio posle angažovanja Beograđanina Aleksandra Radovanovića, vrhunskog poznavaoca konjičke industrije u vodećim zemljama zapadne Evrope, pogotovo u Nemačkoj, ali zahvaljujući i treneru sa iskustvom iz Nemačke, Kragujevčaninu Ivanu Tanaskoviću, kao i njegovom pomoćniku i radnom džokeju Milošu Jovanoviću.

Zobnatica
foto: UKSS

U Zobnatici je upriličena lepa svečanost Udruženja za odgajivače kasača francuske rase, čiji je predsednik Branko Peruničić i tom prilikom su dodeljene nagrade najuspešnijima. Računale su se trke kobila francuske rase, kojih je u Srbiji ove godine bilo 17, a u završnom nadmetanju trijumfovao je Branko Skenderović iz Subotice sa Dafne de Faverol. Na Evropskom šampionatu vozača francuskih kobila, nedavno u Palma de Majorci u Španiji, Skenderović je zauzeo odlično peto mesto sa grlom Centurion (2650 m, vreme 1:18,3).

Tomislav Višnjić
foto: Facebook

Najuspešniji vlasnik je mlađani Aleksa Višnjić. Na svečanosti su bili i v.d. predsednika Saveza za kasački sport Srbije Petar Radosavljević i tehnički sekretar Danica Kolar.

Višnjić specijalni gost u Karađorđevu, bez predstavnika SGS!

Poznati beogradski advokat Tomislav Višnjić, jedan od čelnika Saveza za kasački sport Srbije, bio je speccijalni gost na nedavnoj svečanosti u Karađorđevu, državne ergele od posebnog značaja koju su podržali predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar odbrane Nebojša Stefanović.

Zanimljivo je da na pomenutom skupu nije bilo nikoga iz Srpskog galopskog saveza (SGS), iako je Karađorđevo kroz bogatu istoriju najprepoznatljivije po galoperima.

- Ove godine nije bilo trka u Karađorđevu, ali očekujemo da sledeće bude makar jedan, a možda i dva trkačka dana - rekao je Višnjić, koji je kao dečak često boravio u Karađorđevu, gde mu je otac službovao.

Kostić: Podsticaji od države samo za noniuse i brdske konje

Gost na svečanosti Udruženja odgajivača kasača francuske rase bio je Boban Kostić, državni sekretar u Ministarstvu poljopripvrede, šumarstva i vodoprivrede.

- Država je uvela podsticaje za vlasnike autohtonih rasa konja, noniuse i domaće brdske konje i to 35.000-40.000 dinara po grlu - rekao je za Kurir Kostić.

Državnih podsticaja u Srbiji za držanje sportskih konja nema.

Derbi u Subotici, Somboru ili Zobnatici

Posle svečanosti i dodela nagrada u Zobnatici, najaktivniji članovi uprave Saveza za kasački sport Srbije, Tomislav Višnjić i Branislav Jokić, razgovarali su sa predsednikom KK Bačka iz Subotice Miodragom Zagorcem i Aleksandrom Radovanovićem, predstavnikom domaćina. Odluka o domaćinu derbija sledeće godine još nije doneta, a dogovoreno je da "trka života" za četvorogode kasače bude održana u Subotici, Somboru ili Zobnatici, u zavisnosti od toga ko bude imao najbolje uslove.

Kurir sport/ Lazar Delić