Serbia

PRESUDILA JOJ "KRVAVA MERI" Istorija je pamti kao DEVETODNEVNU VLADARKU, ali to joj je bilo dovoljno da ostavi NEIZBRISIV TRAG

Pre skoro 500 godina glava mlade lejdi Džejn je odsečena u privatnim prostorijama tvrđave London tauer. Ostala je upamćena kao engleska kraljica sa najkraćom vladavinom u istoriji pa je tako često i nazivaju devetodnevna vladarka.

Njoj je presudila njena rođaka Marija Tjudor, poznatija kao Krvava Meri, koja je Džejn odrubila glavu kad je ona imala svega 16 godina. Meri je odlučila da je “poštedi” i dopustila smaknuće u privatnim prostorijama tvrđave.

Džejn je na presto došla nakon što je svojom naslednicom u testamentu proglasio engleski kralj Edvard VI. Džejn je bila unuka sestre Hehrija VIII, dugogodišnjeg engleskog kralja koji je najviše poznat po tome što je imao osam supruga i što se odvojio od pape i prešao u protestantizam, a sebe proglasio poglavarem nove crkve u Engleskoj.

Lejdi Džejn Foto: Profimedia
Lejdi Džejn

Zbog majke koja je često batinala mladu Džejn, ona se okrenula knjigama i bila je jedna od najobrazovanijih devojaka iz svog vremena. Govorila je latinski, grčki, italijanski jezik i bila predana protestantkinja.

Džon Dadli, vojvoda od Nortamberlenda, znao je da postoji mogućnost da Džejn dođe na presto pa je odlučio da je spoji sa svojim najmlađim sinom. Venčali su se, a Dadli se nadao da će pomoću sina kontrolisati Džejn kad postane kraljica.

Džejn nije htela da se udaje, ali nije imala izbora jer je majka prisilila. Ona i mladoženja su se u početku dogovorili da će živeti kao brat i sestra. Mladi Gilford je na prvi pogled bio razmažen i arogantan i sve vreme je provodio u krčmama, ali kad su se bolje upoznali, Džejn je shvatila da je inteligentan i iskusan i da ne želi da bude marioneta svog oca, pa su se ubrzo zavoleli.

Iako je vladavina mlade Džejn trajala samo devet dana, ona je uz pomoć svog muža sve svoje misli uspela da pretvori u dela i da napravi velike stvari za zemlju. Sazvali su parlament kako bi ukinuli zakone označavanja prosjaka užarenim gvožđem, a umesto toga vratili su zemlju i posede, koje je Henri VIII oteo samostanima i dodelio plemićima, na neograničeno korišćenje naroda.

Planirali su da osnuju škole za decu siromašnih u kojima ne bi bilo batina već bi se radilo s brigom i pažnjom. Oslobodila je sve trenutne zatvorenike i počela kovati pravi srebrni šiling sa svojim likom. Poklonila je većinu svojih haljina da "ugreje jadne i obuče neutešne".

U trenutku proglašenja Džejn kraljicom, Edvardova polusestra i prva po zakonskoj naslednoj liniji, katolkinja i u narodu mnogo popularnija Meri pobegla je i skupila vojsku od 20.000 ljudi, umarširala u London i svrgnula Džejn sa trona. Nakon što je preuzela presto Meri je Džejn pustila na slobodu jer je smatrala da je ova krunu preuzela pod prisilom svoga oca i vojvode, pa joj je ponudila da se preobrati u katolicizam, što je Džejn odbila.

Krvava Meri Foto: Profimedia
Krvava Meri

Uskoro dolazi do protestantske pobune koja je Džejn želela vratiti na presto, što je gorljivu katolkinju Meri nateralo da supružnike prvo zatvori u tvrđavu London tauer i ubrzo ih pogubi.

Nameštena im je već klasična optužba o izdaji protiv krune i države pa su, praktično bez suđenja i prava na odbranu, smaknuti kao izdajnici. Krvnika je Džejn zamolila za oproštaj i platila mu uz poruku: "Molim da me brzo na onaj svet odvedete". Zatim je zavezala povez oko očiju. Nije uspela pronaći drveni blok na koji je trebala nasloniti glavu pa je mašući rukama po vazduhu, uz suze u očima, govorila:

- Šta da uradim? Gde je? Gde je?

Položili su joj ruke na drvo i ona je spustila glavu izgovarajući pritom poslednje reči:

- Gospodine, u tvoje ruke predajem svoju dušu.

Elizabeta I, mlađa polusestra Krvave Meri, nasledila ju je i postala najslavnija britanska vladarka u istoriji, ukinula je sve odluke koje je donela omražena starija sestra pa je tako i posthumno izvršila rehabilitaciju Džejn Grej i naredila da se njeni ostaci sahrane uz državne časti.

Football news:

Bartomeu deleted his Twitter account after leaving Barca. He and his family received threats
Gennady Orlov about Khabib: Won-well done, but he's not the greatest
Forward Alaves Joselu: Barcelona is one of the best teams in the world. But they can be beaten
In England, they want 25% of coaches and 15% of managers to be from ethnic minorities. Only Southampton did not sign up
Zlatan okovide: the Virus challenged me and I won. But if you are not Zlatan, then do not risk it and think with your head
Koeman on Griezmann: the goals will come, I have no doubt about it. It needs to continue to work
Maguire Pro 1:6 from Tottenham: It seemed like a crisis. We were devastated, we didn't expect this