Princ Džordž Foto: chris wattie, Reuters / RAS Srbija

Četiri učenika iz škole "Tomas Batersi" na jugozapadu Londona su u izolaciji, a dvoje od njih su prijavili simptome nalik gripu nakon povratka iz severne Italije koju je pogodilo na stotine slučajeva korona virusa.

Učenici škole koju pohađaju princ Džordž (6) i princeza Šarlot (4) su u izolaciji u svojim domovima, a prema izveštajima pomenuta četiri učenika čekaju rezultate testova, piše "Miror".

Nije potvrđeno da je ijedno od dece zaraženo novim korona virusom koji je pogodio više od 80.000 ljudi širom sveta.

Škola "Tomas Batersi" je jedna od više od njih 40 u Velikoj Britaniji koja je pogođena novim virusom od njegove pojave u Italiji tokom skijaške sezone zbog čega su zvanična upozorenja Vlade izdata britanskim putnicima.

Neke škole širom Velike Britanije zatvorile su se na neodređeno vreme, a druge su učenike privremeno poslale kući dok čekaju procene.

Zatvaranje škola, ipak, i dalje nije nešto što se savetuje.

- Кao i sve škole, ozbiljno shvatamo potencijalne rizike povezane sa širenjem novog virusa i u tom cilju sledimo Vladina uputstva dopisa o sprečavanju infekcije i upravljanja slučajevima u kojima se sumnja da neki zaposleni ili učenici izloženi virusu pokazuju bilo kakve simptome - rekli su iz škole "Tomas Batersi" i dodali da su svi roditelji obavešteni i da se održava redovna komunikacija sa školskom zajednicom kako bi se obezbedilo da se dele saveti dele i sve važne informacije.

Strah se pojačava zbog širenja korona virusa u Evropi. Naime, Francuska je prijavila drugu smrt, 60-godišnjeg Francuza koji je umro u pariskoj bolnici, a broj zaraženih u Italiji i dalje raste.

Vlasti u Italiji izvestile su da je broj zaraženih u zemlji porastao na 322 u samo 24 sata, a u toj državi je preminulo 11 osoba. Austrija, Hrvatska i Švajcarska takođe su prijavile prve slučajeve povezane sa izbijanjem virusa u Italiji, dok su Španija i Francuska zabeležile nove, koje uključuju i ljude koji su bili u severnoj Italiji.