Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Противници енергетског суверенитета Немачке дигли у ваздух Северни ток

БЕРЛИН – Ко-председник странке Алтернатива за Немачку (АфГ) Тино Крупала рекао је да су експлозије на гасоводима Северни ток и Северни ток 2 починили управо они који су се противили енергетском суверенитету Немачке. Он је навео да су пре годину дана „противници енергетског суверенитета Немачке дигли у ваздух Северни ток”, пренео је Тас. „Линија живота немачке индустрије је пресечена, па АфГ у Бундестагу позива на истрагу и кажњавање свих одговорних, јер Северни ток мора бити поправљен, отворен и обезбеђен”, поручио је Крупала.

Шведски сеизмолози су 26. септембра прошле године снимили две експлозије на приобалним трасама гасовода Северни ток. Руско тужилаштво покренуло је кривични поступак због акта међународног тероризма након што су гасоводи оштећени.

Амерички истраживачки новинар Сејмур Херш је 8. фебруара у чланку написао да су експлозивне направе испод гасовода поставили у јуну 2022. рониоци америчке морнарице уз подршку норвешких стручњака. Касније је Њујорк тајмс цитирао америчке званичнике који су рекли да је чин саботаже гасовода могла да изврши одређена „проукрајинска група”. Агенција наводи да америчке власти, тобоже, нису биле свесне њених намера, преноси Танјуг.