Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Prvi korak ka otvaranju PRVOG DEČIJEG MUZEJA u kulturnoj stanici Eđšeg

U kulturnoj stanici Eđšeg, koja je deo projekta "Novi Sad - Evropska prestonica kulture", u utorak 19.04. od 18 časova, biće svečano otvorena interaktivna izložba za decu “Moje telo – moje delo” u organizaciji neprofitne organizacije "Znanje pod lupom".

Dečiji muzej Foto: Znanje pod lupom / Ustupljene fotografije
Dečiji muzej

Pojektni tim koji čine arhitekta Ana Miladinović, pedagog Svetlana Grković i prof. dr Marina Đelić, specijalista pedijatrije, ističu da je cilj izložbe upoznavanje dece sa mogućnostima i potrebama njihovog tela, jačanje njihove telesne svesti i pomoć u razvijanju pozitivnog odnosa prema sopstvenom telu.

Dečiji muzej Foto: Znanje pod lupom / Ustupljene fotografije
Dečiji muzej

U okviru izložbe “Moje telo – moje delo” koja će biti ovorena do 02.maja 2022. deca će, prolazeći kroz 12 interaktivnih izložbenih zona, imati priliku da nauče kako naše telo funkcioniše na zabavan i edukativan način. Otkrivajući savršeni mehanizam ljudskog tela, mališani će saznati kako mogu da doprinesu sopstvenom blagostanju - jer je važno da znamo šta se dešava u našem telu kako bismo mogli da se pravilno ophodimo prema njemu.

Prema rečima osnivačice „Znanja pod lupom” i koordinatorke projekta Ane Miladinović, ova izložba predstavlja prvi korak ka viziji otvaranja muzeja za decu u Srbiji.

Dečiji muzej Foto: Znanje pod lupom / Ustupljene fotografije
Dečiji muzej

- Dečji muzeji prepoznati su u svetu kao rasadnici kreativnosti, neformalnog obrazovanja i samostalnog učenja. Takođe, prepoznati su i kao vitalna karika u procesu podsticanja mladih da postanu doživotni posetioci muzeja, zbog čega neprofitna organizacija Znanje pod lupom kao svoju viziju ima otvaranje dečjeg muzeja koji podstiče radoznalost i kreativnost, a izložba “Moje telo - moje delo” samo je prvi korak na tom putu - objasnila je Miladinović.

Znanje pod lupom je neprofitna organizacija osnovana 2020. godine sa ciljem da najmlađoj populaciji pruži iskustvo muzeja za decu. Aktivnosti ove organizacije usmerene su na osmišljavanje, organizovanje i realizaciju tematskih izložbi za decu, fokusiranih na specifične zahteve deteta - tematski, vizuelno i taktilno. Verujući da su muzeji za decu mesta gde se razvija puni potencija deteta - krajnji cilj organizacije Znanje pod lupom je osnivanje muzeja za decu