Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Пуно Трампа, један Патак Дача и ниједна оптужница – шта је обележило другу републиканску дебату

Утисак медија је да ниједан од седам републиканских кандидата није успео да се истакне у дебати и искористи је како би променио динамику унутарстраначког такмичења у којем засад убедљиво води Доналд Трамп, упркос томе што су против њега подигнуте четири оптужнице - а које током двочасвоног стриминга нису ни споменуте, наводи Ротјерс.

Трамп, иначе, није учествовао ни у претходној дебати у Висконсину прошлог месеца. Ипак, неколико минута пре него што је дебата почела, он се обратио радницима у аутомобилској индустрији у Мичигену. Избегавајући обе дебате, бивши председник је дао до знања да је фокусиран на Бајдена, свог бившег, а можда и будућег противника, а не на републиканске кандидате који знатно заостају за њим у анкетама.

У дебати су учествовали Ники Хејли, Мајк Пенс, Рон де Сантис, Крис Кристи, Вивек Рамасвами, Тим Скот и Даг Бергам.

Кандидати су у председничкој библиотеци Ронлда Регана често занемаривали правила дебате и упадали једни другима у реч како би уштедели своје време.

Гувернер Флориде Рон де Сантис прозвао је Трампа због тога што је, како каже, "нестао у акцији“ и додао трилионе долара на државни дуг.

"Вечерас би требало да буде на овој сцени“, рекао је Де Сантис у председничкој библиотеци Роналда Регана у Калифорнији.

Иако је претходно виђен за највећег противкандидата Доналду Трампу, истраживања јавног мњења показала су да је опала подршка коју је Де Сантис имао, што је можда и довело до тога да након неколико месеци избегавања директне конфронтације сада нападне бившег председника.

Де Сантис (45) је, иначе, постао познат на националном нивоу због противљења владиној политици током пандемије ковида.

Бивши гувернер Њу Џерсија Крис Кристи, познат Трампов критичар, рекао је да се Трамп плаши дебате и назвао га Доналд Даком (Donald Duck - Патак Дача) због прескакања дебате.

Мајк Пенс, који је био потпредседник у време Трамповог мандата од 2017. до 2021. године, понудио је благу критику Трампових настојања да централизује власт, обећавајући да ће "вратити моћ" државама.

Бивша амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли рекла је да је Трамп заузео погрешан приступ када је реч о Кини, фокусирајући се искључиво на трговину, а не на шира безбедносна питања.

Ники Хејли се надала да ће упечатљивим наступом у дебати уверити неке републиканске донаторе да има најбоље изгледе за смену Трампа.

Мета критика републиканских кандидата био је и Џо Бајден, који је и потенцијални кандидат из редова демократа за председничке изборе 2024. Они су осудили његово руковођење економијом и управљање границом са Мексиком.

Ројтерс истиче да већина кандидата има једноцифрену подршку у националним анкетама, а да су већи део вечери провели нападајући једни друге.

Као и на првој дебати у августу, предузетник и републикански новајлија Вивек Рамасвами више пута је на себе навукао бес искуснијих противника.

"Сваки пут кад те чујем, осећам се мало глупље“, рекла му је Ники Хејли након што је стао у одбрану Тик-Тока, друштвене мреже у кинеском власништву која је изазвала безбедносну забринутост међу америчким званичницима.

Рамасвами је, наиме, рекао да користи апликацију за повезивање са младим бирачима.

У завршном делу дебате, модератор Дана Перино је рекла да је номинација Трампа за републиканског кандидата неизбежна док год постоји велики број кандидата са малом подршком.

"Анкете не бирају председнике, бирачи бирају председнике“, одговорио је Де Сантис.

Модератори нису питали кандидате за Трампове бројне правне проблеме – он се суочава са оптужницама за четири кривична дела, а у уторак је судија државе Њујорк утврдио да је извршио превару надувавањем вредности своје имовине.

Заједничко свим кандидатима било је то што су напали политику Бајденове администрације према јужнојграници, са Мексиком.

Де Сантис је обећао да ће распоредити америчку војску како би штитила од мексичких картела, док је Рамсвами рекао да ће покушати да укине доделу држављанства деци илегалних имиграната.

Већина кандидата је изразила подршку за наставак помоћи Украјини, иако је Де Сантис рекао да неће понудити "бланко чек". Рамасвами, који је рекао да ће прекинути помоћ, упозорио је да подршка Украјини гура Русију даље ка Кини, што је изазвало поновне критике његових ривала.