Serbia

PUTI O ZALIVU KOJI JE NA IVICI RATA: Brine me sukob Amerike i Irana blizu naših granica!

Putin to kazao u intervjuu datom američkom reditelju Oliveru Stounu, koji je u petak objavljen na sajtu Kremlja, prenosi TASS.

"To brine zato što se dešava blizu naših granica. To bi moglo da destabilizuje situaciju oko Irana, pogodi zemlje sa kojima imamo veoma bliske odnose, izazove dodatni priliv izbeglica na velikom nivou i uz to značajno našteti svetskoj privredi, kao i globalnom energetskom sektoru", rekao je Putin.

foto: AP / Maxim Shipenkov / Pool

Centralna komanda američke vojske saopštila je da su snage SAD pojačale vazdušne patrole nad Ormuskim moreuzom kao odgovor na iransku zaplenu britanskog naftnog tankera, prenosi AP.

Navodi se da je portparol potpukovnik Erl Braun kazao da manji broj dodatnih patrolnih letelica leti kroz međunarodni vazdušni prostor kako bi nadgledao situaciju. Braun je dodao da je pomorsko krilo Centralne komande u kontaktu s američkim brodovima koji operišu u tom području da bi se osigurala njihova bezbednost.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant izjavio je prethodno da će London odgovoriti na odmeren, ali snažan način na to što je iranska Revolucionarna garda zarobila britanski naftni tanker u Ormuskom moreuzu.

foto: AP, EPA

Rojters prenosi da je Hant upozorio da će Teheran biti najveći gubitnik ukoliko sloboda plovidbe bude ograničena i da je u interesu Irana da što pre reši situaciju.

Šef britanske diplomatije kazao je da je o toj situaciji razgovarao sa državnim sekretarom SAD Majklom Pompeom i da očekuje da će razgovarati i s iranskim ministrom spoljnih poslova Muhamedom Džavadom Zarifom, za kojeg je naveo da se trenutno nalazi u avionu.

"Ovo je potpuno neprihvatljivo. Naš odgovor će biti odmeren, ali snažan. Mi ne tragamo za vojnim opcijama, tragamo za diplomatskim načinom rešenja ove situacije, ali veoma jasno stavljamo do znanja da ona mora da bude rešena", rekao je Hant.

"Skaj njuz" je preneo da je Hant poručio da će biti posledica ukoliko Iran ne preda dva naftna tankera koja je zaplenio u Ormuskom moreuzu, ali je Rojters preneo da je britanska firma "Norbulk šiping" koja upravlja drugim zaplenjenim tankerom objavila da je brod nastavio put nakon što su sa njega otišle naoružane osobe.

foto: EPA / Jan Verhoog

Iranska Revolucionarna garda saopštila je da je u Ormuskom moreuzu zaplenila britanski naftni tanker "Stena Impero", javila je juče iranska državna televizija, a firma "Nordern marin" koja pripada švedskoj kompaniji "Stena AB" tvrdi da je tanker prolazio kroz međunarodne vode, prenosi Rojters.

Iranska televizija objavila je da je tanker zaplenila na zahtev pomorskih vlasti iranske pokrajine Hormozgan zbog toga što "nije poštovao međunarodna pomorska pravila".

Navodi se da je tanker odveden do obalskog područja i predat vlasti koje će "preduzeti neophodne pravne korake".

foto: EPA / Harvey Wilson

"Nordern marin menadžment" je saopštio da je tankeru tokom prolaska kroz Ormuski moreuz, dok je plovilo bilo u međunarodnim vodama, prišao helikopter i da nisu u stanju da kontaktiraju tanker koji ide ka severu prema Iranu.

Navedeno je da je na palubi bilo 23 mornara i da nemaju informacije da je iko povređen.

foto: EPA / Harvey Wilson

Ubrzo nakon ove vesti pojavila se informacija da je drugi naftni tanker u britanskom vlasništvu "Mesdar", koji plovi pod liberijskom zastavom, u popodnevnim časovima naglo skrenuo ka severu ka obali Irana nakon što je prošao kroz Ormuski moreuz, isto kao "Stena Impero", ali iranska Revolucionarna garda ovaj tanker nije pominjala u saopštenju.

"Norbulk šiping" koji upravlja Mesdarom saopštio je da je u međuvremenu komunikacija ponovo uspostavljena s ovim tankerom koji je krenuo natrag u Persijski zaliv i da je sa posadom sve u redu.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Kremlin / Pool

Football news:

Sane passed a medical for Bayern and went to meet with the club's management
Neuer - in goal, Hakimi and Davies burn out the flanks, in front-Sancho, Muller and Lewandowski. Collected Dreamtime Bundesliga-19/20
Casillas is almost not on the video in honor of Spain's victory at Euro 2012. Perhaps this is due to his promotion to the post of President of the FFI
Setien's future in Barca is under threat. The players don't support it
Trent on motivation: Ronaldo and Messi never relax. The more you win, the more you want to continue
Conte on criticism: attack me, Not the club or my players. There are people who want to see the glass half empty
Ancelotti on Everton: we are Happy to qualify for the Europa League