Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Путин предложио Думи раскидање Оквирне конвенције Савета Европе о заштити права националних мањина

Председник Русије Владимир Путин поднео је у Думи нацрт закона о раскиду учешћа у Оквирној конвенцији Савета Европе за заштиту права националних мањина.

„Узимајући у обзир да ће престанак учешћа у овом међународном споразуму омогућити да се у оквиру овог мониторинг механизма Савета Европе избегне дискриминаторни однос према Русији и да неће наштетити поштовању права националних мањина, предлаже се раскид учешћа у Оквирној конвенцији”, наводи се у документу.

У објашњењу се истиче да је резолуција Комитета министара СЕ од 27. септембра 2022. године значајно ограничила овлашћења руског стручњака у Саветодавном одбору, формираном ради контроле колико се стране учеснице Оквирне конвенције придржавају својих обавеза у области заштите националних мањина.

Поред тога, Русија је лишена могућности да „учествује у изради одлука поводом питања од интереса и праћења на међународном нивоу случајева кршења права националних мањина, а пре свега становништва које говори руским језиком у иностранству”.

Москва је потписала Оквирну конвенцију у Стразбуру 28. фебруара 1996. године.

Русија се придружила СЕ у фебруару 1996. године и том приликом преузела обавезе међу којима је и придружење европским конвенцијама, доношење закона о алтернативној војној служби и признање јурисдикције Европског суда за људска права, преноси Спутњик.

Москва се повукла из СЕ у марту 2022. године јер „државе НАТО и Европске уније континуирано претварају организацију у средство антируске политике, одбијајући равноправан дијалог и све принципе на којима је структура саздана”.