Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP

Svađa oko izdvajanja novca za plaćanje borbenih aviona najnovija je pukotina u odnosima Rusije i Belorusije.

Aleksandar Lukašenko kritikovao je Rusiju jer tera njegovu zemlju da plaća za isporuke borbenih aviona i pretio da će revidirati ključni pakt o kontroli granice u najnovijem javnom neslaganju bliskih saveznika.

Belorusija je u sredu dobila dva od 12 ruskih borbenih aviona Su-30SM koje je naručila 2017. godine, a još dva se očekuju sledeće nedelje.

Beloruski šef bezbednosti rekao je u četvrtak da je bivša sovjetska država platila punu cenu za avion umesto da prihvati ponudu Rusije da im ih pruži besplatno u zamenu za dozvolu za postavljanje vazdušne baze u Belorusiji.

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko Foto: Tanjug/AP
Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

Beloruske vlasti tvrde da Rusija traži previše novca za te avione i da želi i da postavi svoju bazu u Belorusiji.

- Kupili smo vrhunske avione od Rusije. Ali mi vršimo i funkciju odbrane Rusije i njenog naroda, pa zašto nam ne pomognete - rekao je Lukašenko u četvrtak u videu objavljenom na svom sajtu.

Rusija i Belorusija članice su uglavnom simboličke savezne države i razgovaraju o produbljivanju svoje integracije, podstičući zabrinutosti da će Rusija u tišini anektirati manjeg suseda. Čini se da su razgovori dve zemlje prošlog meseca naišli na zid, kada je beloruski ministar spoljnih poslova odbacio ruske uslove integracije.

U razgovoru sa šefom obezbeđenja i šefom granične patrole Lukašenko je kritikovao „kolosalne“ cene koje Minsk plaća za rusku opremu.

Rusija veruje da je Lukašenko želeo da mu Rusija besplatno isporuči avione Su-30SM, rekao je kasnije u četvrtak za novine "Vedomosti" neimenovani visoki ruski vladin zvaničnik.

Drugi neimenovani izvor koji je povezan sa ruskim Ministarstvom odbrane rekao je da je Moskva prekinula isporuke besplatnih borbenih aviona u Belorusiju nakon što je Lukašenko, pod „spoljnim pritiskom“, izbacio rusku eskadrilu 2013. godine.

Lukašenko je naredio reviziju zajedničkog rusko-beloruskog sporazuma o zaštiti granice koji ističe ovog meseca.

- Mi radimo u interesu Rusije, to košta novca... a i dalje kažu da smo grebatori. Belorusi nisu grebatori. Trebalo bi da se pripremimo - kao što to radimo - da delujemo sami u odbrani interesa Belorusije" ako Rusija odbije beloruske finansijske zahteve, rekao je Lukašenko.

Belorusija služi kao tampon zona između Rusije i članica NATO-a u Istočnoj Evropi.

Međutim, Belorusija pokušava da ne dozvoli preveliki ruski uticaj na svojoj teritoriji, uprkos tome što je Moskva podržavala belorusku ekonomiju jeftinom energijom i kreditima.

Mnogi stručnjaci smatraju da ruski predsednik Vladimir Putin želi da oformi novu državu sa Belorusijom, kako bi mogao da ostane na vlasti i po isteku aktuelnog mandata, jer mu ustav ne dozvoljava da se ponovo kandiduje za predsednika 2024. godine.