Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Радоичић: Нисмо терористи, већ борци за слободу

Потпредседник Српске листе Милан Радоичић поднео је јуче неопозиву оставку на ту функцију и саопштио да је заједно са својим сународницима 24. септембра дошао у Бањску да би охрабрио српски народ у пружању отпора Куртијевом режиму, као и да с тим није био упознат нико из структура власти Србије нити локалних политичких структура са севера. Његово писмо јавности је на конференцији за новинаре прочитао његов адвокат Горан Петронијевић.

„Ја, Милан Радоичић, од оца Рајка, рођен 1978. у Пећи на Косову и Метохији у Републици Србији, због многобројних спекулација које су се појавиле, овим путем обавештавам целокупну јавност да сам заједно с мојим сународницима са севера КиМ дана 24. септембра 2023. дошао на север КиМ у пределу села Бањска. Разлог нашег враћања је био да охрабримо српски народ с тог подручја у пружању отпора терору Куртијевог режима, заштити нашег народа који је том терору свакодневно изложен и стварању услова за остварење сна о слободи мог народа на северу Косова и Метохије”, истиче Радоичић.

„Обавештавам све дежурне прогонитеље српског народа, од Куртија до његових бројних иностраних помагача, да сам лично обавио све логистичке припреме за одбрану нашег народа од окупатора. Овај мој чин није имао никакав други карактер, нити намеру и нема никакве везе с мојим ранијим политичким ангажманом. О овоме нисам обавештавао никога из структура власти Републике Србије, нити из локалних политичких структура са севера Косова и Метохије, нити сам од њих имао било какву помоћ, јер смо већ до тада имали различите ставове по питању досадашњих метода отпора Куртијевом терору”, поручује Радоичић и додаје:

„Након што је народ у више наврата пружио отпор терору Куртијевог режима, због повиновања политичким разлозима смиривања ситуације у више наврата смо се повлачили без оствареног видљивијег резултата јер нам је говорено да ћемо на тај начин допринети деескалацији, а да ће Кфор и међународна заједница предузети све што је неопходно у заштити српског народа. Међутим, овако наше смиривање ситуације друга страна није схватила као добру вољу и стварање услова за преговоре, већ као слабост. Као резултат тога из дана у дан су се појачавале активности Куртијевих снага које су нелегално окупирале север Космета у виду упуцавања, пребијања цивила, безразложног хапшења, демонстрације силе и застрашивања српског народа.”

„Једноставно, све ове методе отпора које су до сада примењиване нису дале никакво побољшање живота српског народа већ, напротив, појачање бруталности Куртијевог режима. У таквој атмосфери сам се одлучио за овај чин јер су Косово и Метохија моја земља, моја кућа, саставни су део моје државе Републике Србије и насилно се од нас отимају, а српски народ се прогања с коначном намером да се етнички Косово и Метохија од Срба потпуно очисти. Зато смо били приморани да покушамо да зауставио прогањање српског народа и заштитимо животе наших породица и наших суграђана и истовремено скренемо пажњу и приштинском режиму и међународној заједници да овакав Куртијев терор српски народ неће више да трпи”, поручује Милан Радоичић.

До страдања полицајца дошло је случајно, након чега је почео жесток окршај са обе стране у којем су погинула наша тројица другова – хероја, који су свој живот дали за слободу и очување Косова и Метохије, наводи Радоичић. „Њихова племенита жртва никада неће бити заборављена. Нека свима буде јасно да нисмо никакви терористи, већ борци за слободу сопственог народа. Још једном јавно наглашавам да мој повратак на север Косова и Метохије 24. септембра 2023. године није имао никакве везе с мојим претходним политичким ангажманом у оквиру Српске листе. Такође, овим путем обавештавам јавност да подносим неопозиву оставку на место потпредседника Српске листе. Спреман сам да се у вези са овим догађајима одазовем позиву надлежних органа Републике Србије. Живела Србија!”, навео је Радоичић у обраћању јавности.

Одговарајући на питања новинара, како је пренео Танјуг, Петронијевић је изјавио да не може да даје никакве судове да ли је снимак Радоичића на ком се он наводно налази у пуној ратној опреми у манастиру Бањска аутентичан и додао да није истина да је био на Војномедицинској академији, јер није повређен. Истакао је да сматра да нема потребе његовом штићенику да надлежни органи постављају питања, али ако га буду звали, одазваће се позиву. Рекао је да не зна шта је претходило акцији у селу Бањска, али да постоје сумње да косовски полицајац није страдао од метка већ од експлозије која „није била намењена њему, нити било коме другом”.

Горан Петронијевић: Сумњамо да су тројица Срба стрељани након трагедије

Горан Петронијевић је изјавио да за обдукцију убијених Срба на северу КиМ није било разумевања, као и да Еулексу нису дозволили да присуствују обдукцији страдалих. „Нека сазнања иду ка томе да тројица нису на регуларан начин страдала већ да су након предаје стрељани, а други да је рањен па оверен. Трагови тога могу да се нађу добром анализом, али приштински органи то не дозвољавају. То је једна озбиљна сумња да се нешто озбиљно ту крије. Моја сумња може ићи у том правцу”, рекао је он. Према његовим речима, настојаћемо да дођемо до истине. „Недостатак истине и доводи до сукоба, зато се ви, медији, држите проверених ствари”, поручио је он.