Serbia

Расте број заражених у државама Њујорк и Висконсин

ВАШИНГТОН - У држави Њујорк у четвртак је регистрован раст броја позитивних тестова на коронавируса у 20 „жаришта”, док пораст оболелих бележе и државе на средњем западу предвођене Висконсином, где ће председник Доналд Трамп током викенда одржати митинге.

Број нових случајева ковида 19 порастао је у 27 од 50 америчких држава у септембру, са растом од 11 одсто у Висконсину, који се суочава и са забрињавајућим растом броја оболелих са тежим симптомима, што би могло да доведе до преоптерећења болница.

„Капацитети наша хитне помоћи су неколико пута прошле недеље били пуни, због чега су пацијенти морали да леже на креветима у ходницима. Током протекле недеље, није било слободних кревета ни на интензивној нези”, саопштила је компанија „Белин хелт” која управља болницом у граду Грин Беј.

Доктор Рајан Вестергард, главни медицински званичник Секретаријата за здравство Висконсина, рекао је да је зараза почела првобитно да се шири међу младима, а затим и у целој заједници, преноси Ројтерс.

У Њујорку, који је раније ове године био тешко погођен пандемијом, званичници су саопштили да су забринути због ширења заразе у 20 подручја широм те државе, где је просечна стопа позитивних тестова порасла на 6,5 одсто, са 5,5 дан раније.

Гувернер Ендрју Куомо позвао је грађане да преузму нову мобилну апликацију за добровољно праћење контаката са зараженима. Апликација упозорава кориснике ако су недавно били близу неке особе која је касније тестирана позитивно на коронавирус, преноси Танјуг.

Гувернер Њујорка апеловао је на локалне власти да обезбеде спровођење мера и поручио да би требало новчано казнити оне који не носе маске.

У Висконсину, здравствени званичници позивају становнике да не излазе напоље и да избегавају велика окупљања, док се Трамп припрема да одржи два митинга у тој савезној држави.

Према анализи Ројтерса, у Висконсину расте број случајева, хоспитализација, позитивних тестова и жртава.

Прошле недеље, 19 одсто тестова на ковид 19 било је позитивно, а тај проценат је растао пет недеља за редом, након што је крајем августа био осам одсто.

Хоспитализовано је 683 оболелих, највише од избијања пандемије.

Број оболелих у четвртак је порастао за 3.000, што је највећи дневни раст, док је преминула 21 особа.

Football news:

An unfortunate statement about joining an imaginary tournament. La Liga President on Bartomeu's words about the European Premier League
Benzema scored the club's 30th goal in the Champions League. Only Messi, Ronaldo and Raul managed it
Miranchuk and Krykhovyak are the best Loko players in the match against Bayern according to Bild, CHorluka and Murilo are the worst
Salzburg coach about the Champions League: we deserved more than one point in two games
With Lukaku, it is useless to play in a power struggle. Shakhtar defender Bondar on the Inter forward
Ivanov will serve the match OF AZ-Rijeka in the Europa League. Rotor appealed his refereeing in the game with Loko
Gasperini on Ajax: it's not easy for everyone Against them. Atalanta made a great comeback