Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Редитељ Боро Драшковић отвара овогодишњи Битеф

Под слоганом „Снаго, не пристај да будеш нечија” од 3. до 10. октобра одржаће се 57. Битеф, најавио је на данашњој конференцији за новинаре Милош Латиновић, директор Битефа.

У име Битефа, присутнима на догађају су се обратиле и коселекторке Ксенија Ђуровић и Тијана Грумић, а у име спонзора „Ерсте банке” и „Ђенерали осигурања”, који годинама помажу фестивал, Тамара Симовић и Душан Лалић.

– Ексклузива за данас јесте информација да ће овогодишњи Битеф свечано отворити позоришни и филмски редитељ Боро Драшковић. Бројни филмови, представе и књиге Бора Драшковића више пута су награђивани у земљи и иностранству. У Југословенском драмском позоришту 1969. режирао је чувену представу „Кад су цветале тикве”, по роману Драгослава Михаиловића, која је према многима означила прекретницу у развоју наше позоришне уметности у другој половини XX века. Подсетићу и да је био члан иницијативног одбора и жирија 1967, а након тога је представе на главном програму оцењивао још четири пута. Имамо једног од последњих људи који су основали ову манифестацију од значаја за Град Београд, Србију и позоришну уметност читавог света – навео је Латиновић, пренео Беоинфо.

Председница жирија биће проф. др Ана Вујановић, а жири ће чинити и Жорис Лакост, драмски писац и позоришни редитељ, Наташа Барбара Грачнер, глумица и професорка глуме, Синиша Илић, ликовни и уметник перформанса, сценограф и кустос, као и драматуршкиња Ирис Рафетзидер.

У главном програму публика ће имати прилику да погледа представе „Божанствена комедија” (Србија), „Деца сунца” (Немачка), „Збогом, Линдита” (Грчка), „Жеља да се направи чврста историја завршиће се неуспехом” (Србија), „Као и све слободне девојке” (Србија), „Сунце и море” (Литванија), „Распевана младост” (Мађарска), „Jeanne” (Шведска) и „Wakatt” (Белгија/Буркина Фасо).

Све информације, како о главном тако и о пратећим програмима фестивала, могу се пронаћи на званичном сајту фестивала, као и путем друштвених мрежа Фејсбук и Инстаграм.