Serbia
An article was changed on the original website

Rentirate automobil u insotranstvu?

Foto: Ilustracija

Rentirani automobil vam daje fleksibilnost da pokrijete više terena, napravite izmene u poslednjem trenutku u svom planu puta i istražite poputno nepoznatu teritoriju, što često dovodi do jedinstvenih iskustava. 

Međutim, iznajmljivanje automobila nije uvek jednostavno. Potrebno je uzeti u obzir brojne faktore, a ovo su neki od saveta koji vam to mogu olakšati: 

Budite kreativni sa lokacijama za preuzimanje i vraćanje 

Nije nužno da iznajmite automobil odmah na aerodromu. Ponekad je jeftinije platiti taksi i rentirati vozilo nekoliko kilometara dalje, ili čak u mestu u kojem ste smešteni. Takođe, uvek možete da izaberete i drugačiju lokaciju za preuzimanje vozila od one na kojoj se ga platili. Isto tako, često nije nužno da ga vratite na istu lokaciju sa koje ste ga "pokupili". Često manja doplata kako bi se automobil predao na drugom mestu može da vam indirektno uštedi novac, ali pre svega vreme i dodatno produži odmor. 

Ova pravila posebno važe za posetu zemljama kao što su SAD, Velika Britanija i sličnim, koje imaju velike lance rent-a-kar kompanija, pa možete automobil preuzeti u jednom, a vratiti ga u potpuno drugom gradu.

pixabay.com

Razmislite dva puta pre uzimanja osiguranja 

Da li uzeti osiguranje ili ne je verovatno jedan od najkontroverznijih predmeta kada je u pitanju iznajmljivanje automobila u inostranstvu. Iako često potpuno nepotrebno, svega nekoliko desetina dolara vredno osiguranje može da vas spasi ogromnog stresa i glavobolj. Posebno ukoliko se dogodi da vozite rentiran automobil u trenutku neke oluje ili po lošim putevima. Naravno, svako osiguranje je drugačije, pa dobro obratite pažnju na sitna slova i svaku stavku u njemu, kako biste bili sigurni da pokriva one subjekte koji su ključni. 

Primera radi, u Grčkoj često osiguranje ne pokriva podvožje automobila, a na divnim ostrvima ćete neretko obilaziti puteve koji su više jaruge i kanali nego kolovozi, a u takvim situacijama skoro pa obavezno će da strada neki deo ispod automobila. Stoga, kada se odlučite da iznajmite automobil, dobro se informišite o lokaciji na kojoj ćete ga voziti, kako biste znali s kakvim uslovima ćete se sresti. 

Vrlo bitna stavka je i – međunarodna vozačka dozvola. Ona nije neophodna u svakoj, ali jeste u mnogim zemljama Evrope i sveta. Stoga se informišite pre nego što krenete na put, a planirate da rentirate automobil, da li vam je neophodna. U našem okruženju je za neke zemlje potreban i zeleni karton, za koji verovatno više ni nisu svesni u ostatku sveta da postoji. Pa ako planirate da kolima otputujere, na primer u Grčku, on vam je neophodan ako vas vaš put vodi kroz Makedoniju. Bosna i Hercegovina je druga zemlja u kojoj na graničnom prelazu uz standardna dokumenta od vozača traže i zeleni karton. 

I za kraj, ali ne i najmanje važno, naprotiv. Svaka zemlja ima svoj zakon u pogledu saobraćajnih pravila. Nešto što je dozvoljeno ili se možda toleriše u Srbiji nije slučaj i u inostranstvu. I u ovom pogledu se dobro informišite o propisanim normama, a za početak je dovoljno da poštujete saobraćajne znakove i osnovna pravila vožnje koja su neophodna i u našoj zemlji. 

Football news:

Lampard on 3-0 with Watford: a dry Win at home, three goals scored-Chelsea played very well
Pulisic on 3-0 with Watford: Chelsea needed this win. We are confident that we can get into the top 4
Rebic scored 9 goals for Milan in 11 Serie A matches
Mikel Arteta: getting Arsenal into the Champions League seemed impossible a few weeks ago
Бав Bayern won the gold double in Germany for the 13th time
Neuer provided an assist in the German Cup final with Bayer
Sarri about 4:1 with Torino: Juve had a false sense of security after a couple of goals