Serbia

REŠENA DILEMA! Gradski zavod za javno zdravlje zvanično objasnio da li će DECA MORATI DA NOSE MASKE U VRTIĆIMA

Gradski zavod za javno zdravlje (GZZJZ) Beograda doneo je nove preporuke koje se tiču nošenja maski u vrtićima.

“Instrukcijom u vezi sa postupanjem predškolskih ustanova povodom otvaranja objekata za prijem upisane dece u vreme trajanja epidemije COVID-19, definisana je, između ostalog, obavezna pravilna upotreba zaštitnih maski zaposlenih (nošenje preko nosa i usta) tokom boravka na radnom mestu, uključujući i periode pauza”, stoji na početku saopštenja Gradskog zavoda za javno zdravlje (GZZJZ).

Kako dodaju, “zaključkom Kriznog štaba predloženo je uvođenje obaveze da roditelji/staratelji maloletne dece ili dece sa posebnim potrebama obezbede da deca nose zaštitne maske na javnim mestima u zatvorenom i na otvorenom u situacijama kada nije moguće obezbediti preporučenu socijalnu distancu (najmanje 1,5m).

- U skladu sa stručnim preporukama, u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, deca starija od dve godine, pri boravku na napred definisanim javnim mestima u zatvorenom i otvorenom prostoru bi trebalo da nose maske. Ova obaveza bi trebalo da se odnosi na vremenski ograničene aktivnosti, pod stalnim nadzorom roditelja kao što su korišćenje javnog gradskog prevoza, posete zdravstvenim ustanovama, tržnim centrima, prodavnicama... - dodaju nadležni.

Međutim, kako stoji u ovoj preporuci GZZJZ “kod dece u uslovima kolektivnog boravka u predškolskim ustanovama, mera nošenja maski se ne može u potpunosti pravilno primenjivati zbog vremenskog perioda koji deca provode u predškolskoj ustanovi i pojavu osećaja nelagode i iritacije, koje duže nošenje maske može izazvati, što može usloviti često dodirivanje i skidanje maske i povećati epidemiološke rizike, kao i zbog postojanja opasnosti od gušenja ili otežanog disanja, i organizacionih ograničenja koja podrazumevaju da jedan vaspitač brine o više dece”.

- Mišljenja smo da u kontrolisanim uslovima boravka u predškolskim ustanovama, u kojima se primenjuju propisane protivepidemijske mere, napred navedeni rizici povezani sa korišćenjem maski kod dece predstavljaju opravdane razloge da se deca izuzmu od obaveze nošenja maski tokom boravka u predškolskim ustanovama - poručili su iz GZZJZ.

Football news:

Pamakana Interesting man UTD
Karasev is scheduled for the young boys-Tirana match in the Europa League
Les Ferdinand: the Decision to take a knee was very powerful, but its impact has decreased. The message is lost
Vidal said goodbye to Barca: Proud to have worn this shirt and played alongside the greats
Sporting renamed the Academy in honor of Ronaldo
Suarez will receive 9 million euros a year at Atletico
Liverpool will not buy anyone else in this transfer window