Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русија обележава Дан уједињења нових региона; Путин: Историјски догађај

МОСКВА – Русија данас први пут обележава Дан уједињења нових региона са Руском федерацијом, а реч је о четири области у Украјини чије је припајање Москва прогласила пре годину дана.

Председник Русије Владимир Путин честитао је грађанима Дан уједињења Доњецке Народне Републике, Луганске Народне Републике, Запорошке и Херсонске области са Русијом.

„Пре годину дана, 30. септембра, десио се одлучујући, истински историјски и судбоносни догађај – потписани су споразуми о пријему у састав Русије четири нова субјекта Федерације. Милиони становника Донбаса, Запорожја и Херсонске области су начинили су свој избор – да буду са својом отаџбином”, навео је Путин у честитки, преноси агенција РИА Новости.

Према његовим речима, власти успостављене у Кијеву после пуча 2014. године покушале су да заплаше становнике тих региона, да им одузму право да сами одлучују о својој будућности и судбини и да им одузму културу, традицију и матерњи језик.

„Али ништа и нико не може да сломи вољу милиона људи, њихову веру у истину и историјску правду”, истакао је Путин и оценио да су људи ту свесну, дуго очекивану и заиста народну одлуку донели на референдумима потпуно у складу са међународним стандардима, пренео је Танјуг.

Додао је да предстоји много посла и да ће бити потребно спровођење обимног програма оживљавања и друштвено-економског развоја тих региона.

„И ми ћемо сигурно остварити своје циљеве”, истакао је Путин.

Референдуми о уласку самопроглашених Доњецке и Луганске Народне Републике, као и Херсонске и Запорошке области у састав Русије одржани су 23-27. септембра 2022. године.

Након тога су 30. септембра у Кремљу потписани споразуми о пријему тих украјинских региона у састав Русије.