Serbia

RUSIJA POČINJE DA GUBI STRPLJENJE ZBOG NAVALJNOG! Berlin daje besmislene odgovore, OZHO nas vuče za nos!

- Čujemo javne komentare, između ostalog i zvaničnih predstavnika Nemačke, koji izjavljuju prilično besmislene stvari, na primer, teza da se sve što se dogodilo sa Navaljnim desilo na teritoriji Rusije 'i zbog toga vam ni u čemu nećemo pomagati, sami se borite, ali mi tražimo da priznate da ste krivi'. To je neozbiljno za bilo koju zemlju, posebno za tako veliku, poštovanu zemlju kao što je Nemačka - rekao je Lavrov na pres-konferenciji nakon sastanka sa iranskim kolegom Mohamedom Džavadom Zarifom.

On je podsetio da je Rusija zatražila konzularni pristup ruskom opozicionaru, ali da Berlin još nije odgovorio na taj zahtev.

- Pre oko sedmicu i po zvanično smo zatražili od nemačkih vlasti konzularni pristup našem državljaninu. Nismo dobili odgovor na taj zahtev. Stoga se nadamo da će partneri ipak shvatiti da je beskorisno razgovarati sa nama s pozicije nekog višeg bića koje se ni ne trudi da odgovori na zakonita pitanja, zasnovana na međunarodnim konvencijama, i arogantno od nas zahtevaju nekakvo pokajanje - naglasio je ruski ministar.

Prema njegovim rečima, Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OZHO) još nije odgovorila na zahteve Rusije u situaciji sa Navaljnim.

- Još nemamo nikakav odgovor iz Haga, gde se nalazi sedište OZHO. U početku su nam nemačke kolege rekle: 'Ništa vam ne možemo reći, jer slučaj nije rusko-nemački, stvar je internacionalna, i mi imamo internacionalnu strukturu – OZHO, obratite se njima - objasnio je Lavrov.

On je istakao da se Moskva skoro odmah obratila OZHO.

- Tamo su nas nekoliko dana vukli za nos, govoreći da nisu dobili nikakve zahteve. I rukovodstvo te organizacije, tog tehničkog sekretarijata u kome su na vodećim pozicijama državljani zemalja-članica NATO, moram da kažem, uveravalo nas je da oni nemaju veze sa tim - istakao je ruski ministar.

Prema rečima Lavrova, nakon toga se ispostavilo da imaju veze i da su čak išli u nemačku kliniku "Šarite" gde se Navaljni lečio i uzimali uzorke od Navaljnog.

- Onda su se izvinjavali, jer je, navodno, došlo do nesporazuma. Ali mi smo ih pitali:'Ali sada nam možete reći šta mislite o tome, kakvi su vaši zaključci?'. Odgovorili su:'Znate, nama su se obratili Nemci, to je njihov zahtev i molba, pa se vratite njima, oni treba da vam odgovore'. Znači, Nemci nas šalju u Hag, Hag nas šalje u Berlin. Prilično zanimljiva priča, ako se uzme u obzir zapadna privrženost međunarodnom pravu - zaključio je Lavrov.

Football news:

Lopetegui Pro 0:0 with Chelsea: Sevilla showed a good team game
Rashford on victory over PSG: Manchester United now have a strong position in the group
Nagelsmann victory over Istanbul: Not fully satisfied with the game Leipzig was fatigue, not the most effective pressure
Goalkeeper Brugge Croat about 2:1 with Zenit: We proved that we should not be considered outsiders of the group
Manchester United won again in Paris with a late Rashford goal. An unexpected hero - a 22-year-old reservist who has not been on the field since December 2019
Jurgen Klopp: first Oliver didn't see the moment, then VAR forgot the rules. And the consequences came only for van Dijk and Tiago
Favre on the defeat against Lazio: Dortmund lacked determination. We needed to play an outstanding game, and we didn't