Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Русија смањује извоз хране у „непријатељске“ земље

Руски министар пољопривреде Дмитриј Патрушев открио је да је Русија значајно смањила извоз пољопривредних производа у земље које су увеле санкције против Москве.

Прошле године, Москва је смањила испоруке пољопривредних производа западним државама за 2,6 милијарди долара, док је истовремено повећала снабдевање неутралним и пријатељским земљама - онима које се нису придружиле западним санкцијама против Русије - за 2,7 милијарди долара, према званичницима.

На форуму рибарске индустрије, министар је нагласио да је извоз пољопривреде, укључујући извоз рибе, сада усмерен претежно према пријатељским земљама. Додао је да је Русија због геополитичке ситуације мотивисана да преусмери своју аграрну трговину и да ће наставити с тим у будућности.

Говорећи о извозу рибе, Патрушев је напоменуо да је Русија, упркос западним ограничењима, прошле године повећала испоруке морских производа за 4%. Број земаља увозница такође се повећао са 60 у 2022. на 80 ове године, јер Москва настоји диверсификовати своје трговинске партнере и ширити се на нова тржишта.

Руски извоз пољопривредних производа износио је 41,6 милијарди долара прошле године, а очекује се да ће ове године достићи 42 милијарде долара. Извоз хране из Русије убрзано расте, постајући трећи највећи извор буџетских прихода у земљи након нафте и гаса, што показују подаци царинске службе објављени овог месеца.