Serbia

RUSKI SAJBER MEDVEDI KRADU VAKCINU?! Britanija, Amerika i Kanada optužuju Rusiju da pokušava da im ukrade podatke o vakcini protiv korone!

Trojka je u četvrtak navela da hakerska grupa "APT29", takođe poznata kao "Relaksirani medved", za koju se tvrdi da je deo ruske obaveštajne službe, napada akademske i farmaceutske istraživačke institucije koje su uključene u razvoj vakcine protiv koronavirusa.

Uporni i trajni napadi obaveštajni krugovi ovih Zapadnih zemalja vide kao pokušaj krađe intelektualnog vlasništva, a ne kao ometanje istraživanja, navodi se u saopštenju britanskog Nacionalnog centra za kibernetičku bezbednost koji radi u koordinaciji sa vlastima u Americi i Kanadi.

Nije saopšteno da li su neke informacije zaista ukradene, ali je Nacionalni centar za sajber sigurnost preneo da poverljive informacije pojedinaca nisu ugrožene.

"Relaksirani medved" je jedna od dve hakerske grupe koje je Vašington navodno uspešno povezao sa ruskom vladom, i ta grupa se sumnjiči za napad na računarsku mrežu Demokratskog nacionalnog komiteta i mešanje u predsedničke izbore 2016. godine. Druga hakerska grupa je poznata kao "Fensi medved".

U optužbama nije spomenut ruski predsednik Vladimir Putin, niti je saopšteno da li je on upoznat sa navodnim napadom, ali iz britanske obaveštajne službe ističu kako bi Rusiji te informacije bile veoma korisne.

Sa druge strane, Amerika već mesecima iznosi identične optužbe na račun Kine. Direktor FBI, Kris Vraj, prošle nedelje je izjavio:

- U ovom trenutku Kina radi na kompromitovanju američkih zdravstvenih organizacija, farmaceutskih kompanija i akademskih institucija koje sprovode osnovna istraživanja o virusu kovid-19.

Football news:

England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season
In 1999, Arsenal beat Sheffield in the Cup, but Wenger offered to replay the match – because Kanu violated fair play
Milan and Napoli are Interested in Godfrey. Norwich wants 30 million euros for the defender
Wenger named the Champions League favourites: Manchester City and PSG
Manchester United are preparing an official offer for Sancho. Borussia demands 120 million euros