Serbia

Sa maskama smo dobili i maskne po licu: Evo o čemu se zapravo radi VIDEO

U novoj realnosti s maskama na licu, dobili smo i novu kovanicu - Maskne, kojom se jednostavno, u jednoj reči opisuje naš novi problem – akne i bubuljice nastale zbog prisustva maske u kombinaciji sa vlažnim i toplim vazduhom.

Promene slične aknama kao i suvoća kože i crvenilo se javljaju u svakodnevnoj praksi od kada nosimo maske. Ovih pojava je bilo i ranije, ali su sada izraženije po licu zbog maski, kaže za TV Prva dr Jelena Božić, dermatovenerolog.

"One su od ranije poznate kao mehaničke akne. Nastaju najpre zbog mehaničkog dejstva same tkanine na kožu, pritiska i ponavljanog trenja. Maske stvaraju sredinu zatvorenog prostora sa povećanom toplotom i vlažnošću. To je raj za bakterije, gljivice i parazite. Zbog toga se javljaju promene", naglašava dr Božić.

Zato, kako preporučuje, kožu treba čistiti, ali ne treba preterivati jer je kontraproduktivno - preteranim čišćenjem uklanjamo zaštitini hidrolipidni sloj koji našu kožu štiti. Treba da koristimo nežne gelove za osetljivu kožu koji u sebi imaju ceramide, odnosno supstance koje čiste kožu, a ne narušavaju njenu barijeru. Potom, kaže, nanesite kremu.

"Treba znati da kreme koje su nam odgovarale pre nošenja maski sada mogu da izazovu iritaciju odnosno promene slične aknama. Isto tako, zbog maski se
pogoršavaju već postojeće akne, rozacea, seboroični i perioralni dermatitis. Zato je jako bitno da se maska menja na dva sata. Muškarci s bradom treba da vode računa da im je svaka dlaka suva pre stavljanja maske, a žene koje koriste težu šminku da nanose BB ili CC kreme. Ako ni to ne pomogne obratite se dermatologu", poručuje dermatovenerolog.

Football news:

Liverpool pinned Arsenal: Robertson brought, but corrected, Jota scored the team's 400th goal in the Premier League under Klopp
Zhota about the 1st goal for Liverpool: an Incredible feeling. It's a pity the stadium wasn't full
Mikel Arteta: Liverpool is the standard that Arsenal must achieve. They are superior to us in many aspects
Leicester lead the Premier League after three rounds. Liverpool and Everton also scored 9 points
Jurgen Klopp: Roy Keane said Liverpool showed sloppy football? I want to hear it. Incredible game description
Manchester City refused to buy Coulibaly after the transfer of Dias
Conte wants to sign Inter Gervinho from Parma