Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

SAD i Ukrajina: Američke sajber jedinice preventivno deluju u Ukrajini

3. 6. 2022. / 16.50

General Sjedinjenih Američkih Država i direktor Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Pol Nakason priznao je u intervjuu “Skaj njuzu” da su njihove sajber jedinice aktivne u Ukrajini, kao i da već neko vreme sprovode operacije, takozvane “lovove” radi zaštite od potencijalnih ruskih sajber napada na američke ciljeve.

Kako je rekao, “svakog dana” postoji rizik od ruskih napada na informacionu infrastrukturu SAD i saveznike, što je razlog njihovih preventivnih aktivnosti.

Operacije obuhvataju ofanzivne i defanzivne delatnosti, kao i informacione zadatke. General je otkrio da se jedna jedinica za “lovove” nalazila u Ukrajini i neposredno pred početak invazije. Došli su na poziv Kijeva, te tamo boravili 90 dana, ali su se vratila uoči 24. februara.

Nakason smatra da Rusija svojim sajber aktivnostima pokušava da širi laži, te ukazuje na primer iz 2020. godine kada je u Africi registrovano više različitih “farmi trolova” koje su imale maliciozne aktivnosti. Farme trolova su organizacije koje okupljaju ljude da najčešće preko lažnih profila na društvenim mrežama postavljaju agresivne i provokativne komentare, sa ciljem da se utiče na javno mnjenje.

Očekivalo se da će Rusija odmah na početku invazije izvesti veći sajber napad na ukrajinsku kritičnu infrastrukturu – poput električne mreže, mobilne telefonije, ili odsecanja kabineta predsednika Zelenskog od ostatka sveta. Do ovoga nikada nije došlo. Prema izveštajima “Majkrosofta” i pisanju “Njujork tajmsa”, Kremlj se opredelio za taktiku manjih agresivnih napada – poput zaražavanja računara u značajnim institucijama virusima, špijunaže i širenja dezinformacija.

Tako su ruski hakeri prvog marta napali nekoliko kijevskih medija ubacivši maliciozne programe u njihove računare. Ciljevi im je bio krađa i brisanje podataka sa redakcijskih kompjutera. Nekoliko dana kasnije, napadnut je zvanični sajt grada u blizini Kijeva.

BBC je ranije pisao kako je postojala bojazan da će Rusija hakerskim napadama odgovoriti zapadu na uvedene sankcije. Do toga za sada nije došlo. Postoje samo takozvani haktivisti koji iz revolta prema ruskoj invaziji pokreću samostalne sajber napade na ruske ciljeve.

Ispostavilo se da, u poređenju sa ruskim hakerskim jedinicama u koje se godinama ulaže, ukrajinski kapaciteti nisu nezavidni. Ukrajinci, naime, i na ovom polju imaju značajnu podršku zapada.

Bilo kako bilo, međusobno sajber “kljuckanje” može dovesti do eskalacije sukoba s obzirom da je jedna od prednosti/mana sajbera, u zavisnosti iz kog ugla se posmatra, upravo efekat brzog prelivanja na druge sfere.

F.M./ Skaj njuz/ BBC/ Njujork tajms

Čitajte dnevne vesti, analize, komentare i intervjue na www.vreme.com