Mateo Salvini, EPA - RICCARDO ANTIMIANI Foto: RICCARDO ANTIMIANI / EPA;

Vicepremijer i ministar unutrašnjih poslova u novoj vladi Italije Mateo Salvini izjavio je danas da je "u potpunom saglasju" sa premijerom Đuzepeom Konteom, kao i da će se između njih "dešavati svađe kao i u svakoj porodici".

- U potpunom samo saglasju (sa Konteom) i danas smo se čuli. Dešavaće se svađe kao i u svakoj porodici, ali smo krenuli kako treba - rekao je Salvini, prenosi Ansa.

Lider antiimigrantske Lige je to kazao na skupu održanom u rimskoj opštini Fjumičino uoči prvog kruga lokalnih izbora koji se u nedelju održavaju u Italiji. U Fjumičinu je do sada na vlasti bila Demokratska partija nekadašnjeg premijera Matea Rencija.

Ansa navodi da je Salvinija u toj opštini dočekalo oko 1.000 ljudi, a on je desetine i desetine njih pozivao da se popnu na binu, nakon čega se sa svakom osobom pojedinačno rukovao i uslikavao selfije mobilnim telefonom.

Đuzepe Konte Foto: Tanjug/AP
Đuzepe Konte

Ministarstvo spoljnih poslova Tunisa pozvalo je ranije danas na razgovor italijanskog ambasadora u znak protesta zbog komentara novog ministra unutrašnjih poslova Italije Salvinija, koji je rekao da ta severnoafrička zemlja ne šalje u inostranstvo "gospodu, već osuđenike". Ministarstvo je saopštilo da je veoma iznenađeno zbog komentara Salvinija o migracijama između Tunisa i Evrope. Kako je ocenilo, primedbe italijanskog ministra pokazuju "nedostatak razumevanja različitih mehanizama koordinacije između službi Tunisa i Italije, koje se bave ovim fenomenom".

Salvini je u nedelju rekao da je Tunis slobodna i demokratska zemlja, koja nije prošla kroz "ratove, epidemije, glad i kugu", a ipak, naglasio je, Tunis "ne izvozi gospodu, deluje da češće izvozi osuđenike", prenosi AP.

Italijanski ministar unutrašnjih poslova ranije danas je, takođe, rekao da Italija više neće biti "evropski izbeglički kamp" i obećao jače akcije kojima će biti smanjen broj dolazaka migranata, a vraćeni oni koji su već došli.