Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Само Кијев и Осло имају јефтинију струју од нас

Будући да од 1. новембра у Србији поскупљује гас за 10 одсто, а да би у од новембра и струја могла поново да поскупи за додатних осам процената како је договорено с мисијом Међународног монетарног фонда, већина грађана гледа у новчанике и пресабира се колико ће им тај издатак додатно утицати на кућни буџет. Колико ће више новца морати да издвоје како би на време измирили рачуне будући да ће и електричну и топлотну енергију више трошити током зиме која тек долази.

Многи на изјаве да ће и са новим поскупљењима струје и гаса ови енергенти и даље бити најјефтинији код нас у односу на остатак Европе кажу да су тамо плате доста веће него у Србији те да је то неупоредиво. Међутим, истраживање потврђује – да после Кијева и Осла Србија стварно има најјефтиније киловате.

– У Норвешкој је доминантна производња електричне енергије из хидроелектрана око 80 одсто које су 90 процената у државном власништву и нето су извозници струје па зато могу својим грађанима да обезбеђују јефтиније киловате – објашњава мр Жељко Марковић, стручњак за енергетику и један од бивших директора „Електропривреде Србије”.

Упитан како је могуће да смо међу најјефтинијима када смо имали више поскупљења и струје и гаса, Марковић одговара да је и поред тога струја у нашој земљи међу најјефтинијом.

Од прошлог новембра имали смо два поскупљења од осам одсто, у јануару и у мају 2023. После трећег повећања које нас очекује, од такође осам процената у односу на прошли новембар, овог новембра цене електричне енергије за домаћинства биће увећане за скоро 26 одсто (25,97 процената), наводи наш саговорник.

– Гледано према подацима индекса цена енергије за домаћинства, који месечно прорачунава и објављује финска консултантска кућа „Ваша ЕТТ”, киловат-час са свим таксама и порезима износи 9,76 евроценти за домаћинства у Србији, и даље је међу јефтинијим. Једино купци у Украјини и Норвешкој плаћају струју мање од нас, а са очекиваним поскупљењем од осам одсто од првог новембра, у односу на садашње цене, постаћемо скупљи и од Мађарске и Црне Горе – напомиње Марковић.

Просечна цена киловат-часа у Европи је 24,37 евроценти, а остале земље у региону су и даље испод тог просека, при чему је највиша цена у Словенији, која износи 19,42 евроцента.

– Ипак, гледано према индексу куповне моћи становништва, ситуација се знатно мења, па у односу на овакав начин упоређивања, наши грађани имају скупљу струју од грађана Швајцарске, Финске, Мађарске, Норвешке, Малте и Луксембурга, а са поскупљењем од осам одсто, испод нас ће се наћи и домаћинства у Шведској – наглашава наш саговорник.