Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Састанак Зеленског и Столтенберга на тему статуса рата у Украјини и додатног наоружавања те земље

КИЈЕВ – Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг састао се данас са председником Украјине Владимиром Зеленским како би разговарали на тему статуса рата и потребама украјинских трупа. Само дан раније, Русија – која је на Украјину извршила инвазију – оптужила је њене западне савезнике да су помогле у планирању и извођењу прошлонедељног ракетног удара на штаб Црноморске флоте у Севастопљу, луци на полуострву Крим које је Русија отела Украјини 2014. године.

Зеленски је рекао да је Столтенберг пристао да уложи напоре како би чланице НАТО-а помогле у обезбеђивању додатних система противваздушне одбране за заштиту украјинских електрана и енергетске инфраструктуре. Ти објекти су тешко оштећени у немилосрдним нападима Русије прошле зиме.

Председник Украјине је подсетио генералног секретара и на упорне руске нападе дроновима, пројектилима и артиљеријом, а чија су честа мета стамбена насеља. Само данас су пријављена три таква напада.

„Суочени са тако интензивним нападима на Украјинце, на наше градове, наше луке, који су кључни за глобалну безбедност хране, потребан нам је одговарајући интензитет притиска на Русију и јачање наше противваздушне одбране”, рекао је Зеленски, преноси Бета-АП.

Столтенберг је рекао да НАТО има уговоре вредне 2,4 милијарде евра о испоруци муниције Украјини, укључујући гранате за хаубице калибра 155 мм, противтенковске вођене ракете и тенковску муницију.

„Што Украјина постаје јача, то смо ближе окончању руске агресије”, рекао је Столтенберг и додао: „Русија би данас могла да положи оружје и оконча свој рат. Украјина нема ту опцију. Предаја Украјине не би значила мир. То би значило бруталну руску окупацију. Мир по сваку цену не би био никакав мир”.

Украјина се залаже за придруживање НАТО-у, а Столтенберг је данас поновио да је будућност Украјине у трансатлантском војном савезу и да ће тај савез остати уз Кијев колико год буде потребно.

Кремљ на потенцијално чланство Украјине у НАТО-у гледа као на егзистенцијалну претњу, а Русија је рекла да је спречавање Украјине да се придружи алијанси један од разлога за њену инвазију.

Састанак са Столтенбергом одржан је истог дана када се француски министар одбране састао са Зеленским у вези са наставка снабдевања оружјем. Министар одбране Велике Британије јуче је потврдио подршку британске владе Украјини и обећао да ће његова земља обезбедити још муниције.

Француски министар одбране Себастијен Лекорну довео је делегацију у којој је било око 20 представника француских одбрамбених компанија које производе дронове, роботе, артиљерију, муницију и користе вештачку интелигенцију и сајбер технологију.