kobni pružni prelaz Valjevo Foto: P. Vujanac / RAS Srbija

Umesto branikom, putni prelaz barske pruge u Popučkama, na kojem je do sada život izgubilo sedmoro ljudi, dodatno će biti obezbeđen – "led" osvetljenjem.

Januarska nesreća na tom prelazu pruge Beograd - Bar, kada su pod vozom poginuli Valjevci Milan Kojić i Velimir Đedović, iza kojih je ostalo petoro maloletne dece, po ko zna koji put je otvorila pitanje bezbednosti prelaska pruge automobilima, s obzirom da je u Popučkama za poslednjih 15 godina poginulo sedmoro ljudi.

Taj prelaz nema branik, obezbeđen je svetlosnom signalizacijom i "Andrejinim krstom", a nakon poslednjih razgovora predstavnika Grada Valjeva i JP "Železnice Srbije" dogovoreno je da "Železnica" finansira postavljanje led osvetljenja, dok će Grad proširiti prilazni put do kobnog prelaza pruge.

Najsigurnije obezbeđenje putnog prelaza ostaje automatska pokretna rampa, ali ta investicija, kako tvrde u "Železnicama", košta oko 150.000 evra, što uključuje najsavremeniju signalno-sigurnosnu opremu, projektovanje i izvođenje radova, ali da to JP bez učešća lokalne samouprave ne može samo da je finansira.

Kobni pružni prelaz u Valjevu Foto: P. Vujanac / RAS Srbija
Kobni pružni prelaz u Valjevu

- Postoji mogućnost da zajedno sa "Železnicom" finansiramo postavljanje rampe, a novac bi obezbedili od dela sredstava koji se u gradski budžet uplaćuje po osnovu naplate kazni za saobraćajne prekršaje. Za početak bi, ukoliko nađemo zakonsku osnovu, u okviru Akcionog plana za bezbednost saobraćaja na putevim grada Valjeva, rešavali prelaz u Popučkama, ali i "Železnice" bi trebalo da učestvuju – kaže gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Na celoj dužini pruge Beograd - Bar postoji 30 putnih prelaza, od čega je njih 28 između Resnika i Valjeva. S obzirom na to da su u ravničarskom kraju i u rekonstruisanom delu pruge gde je brzina vozova sada i do 100 kilometara na sat, oni su ujedno i najkritičniji.

Od tih 28 prelaza, devet je obezbeđeno branicima, jedan kod tunela "Bela reka" znacima drumske signalizacije, a 18 zvučnom i svetlosnom signalizacijom.