Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Сексуално узнемиравање више није табу тема – студенткиње су проговориле и ми их морамо чути

Према резултатима истраживања, које је спроведено на 22 факултета и шест универзитета у Србији, сексуално узнемиравање доживело је чак 17 одсто испитаних студената, од тога су 90 одсто студенткиње, а 10 одсто студенти. Четвртина испитаника је рекла да познаје студенткињу или студента који су били изложени неком облику сексуалног насиља.

Стижу пријаве на Архитектонски факултет у Београду против професора осумњичених за сексуално узнемиравање. У току је унутрашња контрола на факултету, а Тужилаштво је формирало предмет за тај случај. Декан Архитектонског факултета дао је изјаву у полицији.

Бранкица Јанковић, повереница за заштиту равноправности, наводи за РТС да као успех нашег друштва види то што су девојке и жене одлучиле да проговоре јер, како каже, то није једноставно.

"И сада је на нама да их подржимо. И од наше реакције зависи будућност", истиче Јанковићева.

Према резултатима истраживања Виктимолошког друштва Србије, које је спроведено на 22 факултета и шест универзитета у Србији, сексуално узнемиравање на факултетима доживело је чак 17 одсто испитаних студената, од тога су 90 одсто студенткиње, а 10 одсто студенти. Четвртина испитаника рекла је да познаје студенткињу или студента који су били изложени неком облику сексуалног насиља.

Повереница наводи да су резултати истраживања узнемирујући, али да је нису изненадили.

"Дошло је време да се покидају стеге које је патријархално друштво наметало, а то је да жена ћути и трпи. Због тога што је неко на било каквој позицији моћи био то професор, доктор, шеф, не даје му за право да нам се обраћа на такав начин, нити да злоупотребљава свој положај", наводи Јанковићева.

Указује на то да сексуално узнемиравање подразумева и недолично понашање, опаске, непријатне погледе који вас као жену понижавају и своде на објекат.

Истиче да свака особа којој се овако нешто догодило, има право и треба да пријави, да гласно каже да је доста и да такво понашање неће и не мора да трпи.

"Могу се обратити и поверенику за заштиту равноправности, не морају поверенику на Универзитету јер можда неко неће имати поверења. Можда неће свако реаговати као што је реаговао декан на Архитектонском факултету, па је предузео интерне мере. Дакле, нису те девојке и момци остављени на милост и немилост. Заиста не треба да ћутимо", поручила је повереница.

Поповић: Добро је што је почело да се говори 

Иванка Поповић, бивша ректорка Универзитета у Београду, каже да су резултати истраживања заиста узнемирујући и да је добро што је почело да се говори о неким стварима о којима се предуго ћутало.

"Свака генерација студената је знала за неке приче, али оне некако никада нису биле потврђене, валидоване нити је било неких консеквенци. Моја сазнања су да је Факултет политичких наука у Београду први реаговао, направио свој Правилник о томе како се реагује на сексуално узнемиравање", наводи Поповићева.

Подсећа да Универзитет у Београду има Правилник о спречавању и заштити од сексуалног узнемиравања на тој високошколској установи.

"Ја морам да кажем, да и без експлицитних правилника о сексуалном узнемиравању, етички кодекси универзитета, дисциплинска правила факултета и универзитета омогућавају да управе факултета и универзитета реагују", истиче Поповићева.

Сматра, да о свакој теми може да се разговара на начин који ће довести до неког помака.

"Изгледа је дошло време да разговарамо и чинимо ствари да учинимо образовни простор безбедним за све учеснике у њему и мислим да је то најосетљивији простор о којем говоримо", оцењује Поповићева.

Указује да институција повереника за заштиту од сексуалног узнемиравања сада постоје на свакој чланици Универзитета у Београду и да су то особе од поверења које су прошле кроз обуку.

"То су особе са којима се могу обавити иницијални разговори, да се студенти осете сигурним, да виде да могу да разговарају о проблему који имају и да добију одређена упутства како даље да се поступе. Дакле то су особе од поверења које пролазе и одређене обуке", објашњава Поповићева.

Позива студенте и студенткиње да уколико имају неки проблем, не ћуте већ да га пријаве.

"Ако постоје проблеми ја охрабрујем студенте и студенткиње да се јаве одговорним лицима на факултетима и институтима, да образложе какав проблем имају и да се види шта се може учинити", поручила је Иванка Поповић.