Serbia

SESTRA IZ ZVEČANSKE ĆE NA ROBIJU?! Podneta krivična prijava za ZLOSTAVLJANJE I MUČENJE DECE!

Medicinska sestra Đ. A. (23) iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj, koja je zgrozila Srbiju kada je u javnost isplivao jezivi snimak na kome maltretira mališane u ovoj ustanovi, teretiće se za zlostavljanje i mučenje! Za ovo krivično delo zaprećeno je do godinu dana zatvora.

Sumnjivo

Potrebno je utvrditi zašto je radnica centra slikala decu, ali i ko je napravio snimak koji se pojavio na internetu
Zoran Pašalić, zaštitnik građana

Na spornom snimku jasno se vidi kako Đ. A. jednom rukom tipka po mobilnom telefonu, dok drugom grubo i neprikladno drži dvogodišnjeg dečaka, štićenika Centra. Ona ga zatim bukvalno baca u krevetac kao da je reč o lopti, a ne detetu. Da stvar bude još gora, ona se potom okreće ka drugom mališanu i u lice mu unosi mobilni telefon, kojim ga slika nekoliko puta, što je nedozvoljeno.

Kako saznajemo u tužilaštvu, medicinskoj sestri bi pretila daleko veća kazna da ima status službenog lica.

- Nakon što je u javnost procurio snimak na kojem se vidi kako se Đ. A. grubo ponaša prema deci, ona je odmah suspendovana i brzo je pokrenuta istraga. Zbog svega što je uradila preti joj do godinu dana zatvora. Imala je sreće zato što po zakonu zdravstveni radnici nemaju status službenog lica, inače bi njena kazna bila znatno veća pa bi umesto ovih godinu dana služila čak tri godine u nekom od zatvora. Postoji mogućnost čak i da izbegne zatvorsku kaznu ako prizna krivicu. U tom slučaju tužilaštvo će joj verovatno ponuditi nanogicu, da kaznu odsluži kroz društveno koristan rad ili će samo platiti novčani kaznu - priča naš izvor iz tužilaštva.

Dete slikala da pošalje koleginici?! 

- Kada sam joj uručio rešenje o suspendovanju predočio sam joj razloge. Ona slučaj nije komentarisala, kao ni moj stav da je na neadekvatan način komunicirala sa detetom i isto tako ga spuštala u krevetac. Nakon što je upoznata sa činjenicom da je povredila prava deteta koja se odnose na privatnost, koristeći telefon, u svoju odbranu je navela kako je fotografisala mališana kako bi poslala koleginici koja je za dete bila veoma vezana. Mi ne znamo šta je istina, ali u svakom slučaju fotografisanje nije dozvoljeno - rekao je direktor Milačić i istakao da je od starta je u proces uključeno i Ministarstvo za rad, zapošljavanje i boračka pitanja, kao i ministar Đorđević.

U policiji kažu daje Đ. A. saslušana i da je utvrđena teška povreda pravila rada u ovoj ustanovi.

- Beogradska policija je, po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, saslušala Đ. A. (23), koja je zaposlena u Zvečanskoj. Nakon saslušanja protiv nje je, po nalogu nadležnog tužilaštva, podneta krivična prijava zbog sumnje da je izvršila krivično delo zlostavljanje i mučenje. Sumnja se da je Đ. A. krivično delo izvršila nesavesnim radom i ophođenjem suprotno pravilima te ustanove prema dvogodišnjem dečaku o kome je bila dužna da se stara - saopštio je MUP.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da je u okviru svojih ovlašćenja pokrenuo kontrolu Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine.

- Kada smo odgledali snimak koji se pojavio na društvenim mrežama, na kome se nalazi osoba čiji je posao da brine o deci, videli smo da je postupanje radnice, blago rečeno, neadekvatno. Pritom, ona sve vreme nekome telefonira i slika decu. Zato smo pokrenuli postupak kontrole Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine gde je ona zaposlena. Ova ustanova ima rok od 15 dana da nam odgovori na sva pitanja, a vrlo je važno i otkriti ko je omogućio da se ta deca snimaju, jer ne samo da je ona slikala dete, već je neko drugi snimio i taj video. Po završenom postupku, saopštićemo naša saznanja o utvrđenim činjenicama i okolnostima u slučaju koji je snažno uznemirio javnost - rekao je Pašalić za Informer.

Direktor Centra u Zvečanskoj Zoran Milačić suspendovao je nesavesnu radnicu čim je snimak došao do javnosti.

Dobro prošla

Đ. A. je imala sreće što se medicinske sestre ne vode kao službena lica, inače bi joj pretile tri godine zatvora

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević poručio je da svi koji krše zakon treba da budu kažnjeni.

- Postupak će utvrditi da li ima odgovornosti. Lično sam naložio da svi koji rade suprotno pravilima i zakonu snose posledice i budu najstrože kažnjeni, što neće biti izuzetak ni u ovom slučaju. Briga o deci predstavlja prioritet, a Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Beogradu sa tradicijom odgovornog i adekvatnog ponašanja prema devojčicama i dečacima, korisnicima, predstavlja primer dobre prakse u postupanju prema mališanima. U skladu sa tim, svaki vid kršenja pravila određenih bazičnim programom rada i procedurama koje su ustanovljene automatski zahteva pokretanje ovakvog postupka i brzo reagovanje - rekao je Đorđević.

Football news:

Kike Setien: Barcelona didn't play a great match. Espanyol played well in defense
Andujar Oliver on deletions: Fati went too far in the foot, and the foul on the Peak was even more dangerous, perhaps
Atalanta extended the winning streak to 11 matches, beating Sampdoria-2:0
Milner played his 536th game in the Premier League and was ranked in the top 5 of the League in games played
Barca midfielder Fati is removed in the Derby with Espanyol. He spent 5 minutes on the field
Suarez scored 195 goals for Barcelona and finished third in the club's top scorer list
Daniele de Rossi: People call Messi cowardly, but they are afraid to ask their wives for a remote control from the TV