Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Северна Кореја одлучила да протера америчког војника Трависа Кинга

Северна Кореја је одлучила да протера америчког војника Тревиса Кинга, за кога је раније саопштено да је признао да је илегално ушао у ту земљу, јавила је севернокорејска државна агенција КЦНА.

У завршном извештају истраге о илегалном уласку Тревиса Кинга у Северну Кореју у јулу ове године, наводи се да је Кинг рекао да је био огорчен због нехуманог поступања и расне дискриминације у редовима америчке војске.

У извештају севернокорејске државне новинске агенције не прецизира се где ће Кинг бити прогнан, иако је Северна Кореја раније, у својим почетним истражним радњама, констатовала да је Кинг желео уточиште искључиво у Северној Кореји.

Амерички војник Травис Кинг прешао је линију разграничења између Јужне и Северне Кореје у јулу ове године, након чега је ухапшен.

Пре него што је прешао севернокорејску границу, Кинг је одслужио два месеца у затвору у Јужној Кореји због оптужби за напад, а пуштен је 10. јула.

Није познато да ли је Кинг то време провео у притвору Јужне Кореје или у америчком војном притвору, али према речима америчких званичника, након тога је требало да одлети у САД како би се суочио са дисциплинским поступком, али је успео да побегне са аеродрома.

На аеродрому, пратња Тревиса Кинга није могла да прође са њим безбедносни контролни пункт, а у неком тренутку након тога он је напустио аеродром и касније кренуо у обилазак Заједничке безбедносне зоне.

Верује се да је Кинг први амерички војник који је прешао у Северну Кореју од 1982. године.

Тревиса Кинг је специјалиста за извиђање који је био у војсци од јануара 2021. године, а у Јужну Кореју је дошао у оквиру ротације америчких трупа.

Везани чланци