Serbia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Шта је литија, какав је њен значај за српски народ и шта симболизује

Спасовдан се у Београду слави већ 619 година. Професор Богословије Бранислав Кеџић каже да ће данас на литији бити ношене иконе и мошти Светог деспота Стефана Лазаревића, који је пренео престоницу у Београд. Истиче, да је управо један такав догађај био испраћен литијом и да се он сматра зачетком литијског прослављања. Централни догађај, Спасовданска литија коју ће предводити патријарх Порфирије, традиционално ће проћи улицама престонице од 18 часова.

Литија или крсни ход је процесија у покрету, која од давнина постоји у православној цркви. У тој поворци се, објашњава Бранислав Кеџић за РТС, изговарају молитве, певају црквене песме, тропари посвећени одређеном празнику и врши се молитва за место или град.

"На овај начин врши се такозвано освећење простора. Ми у хришћанској цркви верујемо у освећење времена, где освећујемо одређене дане у току године, које називамо празницима, али освећујемо и простор ходајући улицама, певајући црквене песме", истакао је Кеџић.

Почетак литијског прослављања

Спасовдан се у Београду слави већ 619 година. Славу је установио 1403. године Свети деспот Стефан Лазаревић.

Кеџић истиче да ће данас на литији бити ношене иконе и мошти Светог деспота Стефана Лазаревића, који је пренео престоницу у Београд.

Сматра се, додаје, да је управо такав један догађај био испраћен литијом и он се, такође, сматра зачетком литијског прослављања и самог Спасовдана.

"Нажалост,  за време турског ропстава литија је била прекинута, али била је једна тужна литија, када су ношене мошти Свете Петке, када су Београђани одлазили за Цариград, за време Сулејмановог освајања. И њене мошти ће и данас бити ношене у светој литији, а такође и икона пресвете Богородице тројеручице, за коју наш народ посебно везан", рекао је Кеџић.

После туског ропства дошло је до обнаваљања литије и трајала је све негде после Другог светског рата и сведоци смо нажалост маргинализације саме цркве.

Међутим, истиче, литија није заборављена и од деведесетих година је поново организована.

Молитвене поруке

Молитвена поворка кренуће у 18 часова из улице Кнеза Милоша, а предводиће је патријарх Порфирије, београдско свештенство, али и ученици Богословије.

"Крст ће носити наш прослављени ватерполиста Стефан Митровић који ће ићи на челу те колоне. Драгана Косјерина ће бити водитељка и промотер литије", рекао је Кеџић.

И ове године, молитвена поворка носиће поруку мира, љубави, истине, радости, која ће се пронети из Храма улицама града.

У самој поворци на Тргу Славија биће прочитана молитва за мир, а потом ће на светосавском платоу патријарх Порфирије служити молебан за мир у свету. 

"Зато су сви данас позвани да дођу на литију и да ми сви здушно ту поруку мира пренесемо - треба да завлада добра воља да би се остварио мир", поручио је Кеџић.