This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Шта се крије иза смене команданта тзв. Косовских безбедносних снага

Генерал-пуковник Рахман Рама поднео је оставку на место команданта Косовских безбедносних снага, преноси Косово онлајн.

Рама је предао оставку у Председништву, а његов наследник ће бити Башким Јашари. Он има чин генерала КБС.

Новоименовани командант Косовских безбедносних снага је син Рифата Јашарија, брата Адема Јашарија, оснивача тзв. ОВК, који је и пре почетка сукоба на КиМ предводио групу која је изводила нападе на безбедносне снаге Србије, преноси ТаЊуг.

Албански медији у Приштини су недавно пренели да је процедура за Рамину смену покренута пре два месеца, након сукоба са министром одбране Армендом Мехајем.

До несугласица између команданта КБС и министра одбране дошло је 18. септембра, две ноћи пре акције Косовске полиције на северу за успостављање реципроцитета регистарских таблица са Србијом.

По договору између Приштине и Кфора из 2013. године, за улазак припадника КБС на север Косова, неопходна је дозвола команданта Кфора.

Мехај је те вечери наредио команди КБС да офарба у плаво четири америчка војна оклопна возила "М1117 АСВ" у плаво, са образложењем да ćе бити користишћена као подршка полицијској акцији на северу Косова, што је Рама категорички одбио. Таква пракса, иначе, није дозвољена у оквиру споразума о испоруци возила из САД, што су касније званично и саопштили из Вашингтона.

Стефановић: Очекујем наставак непријатељства према Србима

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић каже да не очекује кадровска решења која ће направити суштинску промену политике коју воде привремене приштинске институције, након што је досадашњег команданта тзв. Косовских безбедносних снага Рахмана Раму, који је смењен, наследио Башким Јашари.

Стефановић је за Косово онлајн изјавио да све што су показали и у претходним годинама, а нарочито у последњих дванаест месеци, указује на то да нити мисле добро, пре свега Србима на Косову и Метохији, али ни стабилности и безбедности читавог региона.

„Пре свега, на основу Резолуције 1244 Уједињених нација не постоји могућност формирања било какве такозване косовске војске, нити су то легитимни, нити на било који законом заснованим начином формирани органи, нити институције. То је оно што је важно да знају и наши међународни партнери. Дакле, без обзира да ли на било који начин учествују у раду привремених приштинских институција или их подржавају, морају да знају да то мора да се ради на законит начин, у складу са међународним правом и Резолуцијом 1244 Уједињених нација”, рекао је Стефановић.

Министар, који је данас присуствовао заједно са премијерком Аном Брнабић обележавању стогодишњице од оснивања државне ергеле „Карађорђево”, додао је да управо због тога не сматра да значајним кадровска решења привремених приштинских органа, посебно она везана за тзв. војску и њихове институције.

„Не очекујем да ће водити било какву другачију политику од оне какву су водили до сада. Нажалост, то је упозорење да су Срби угрожени и да бесмислене, опасне и авантуристичке акције са оружјем у претходних неколико месеци прете да дестабилизују читав Балкан. То говори доста тога и о неозбиљности и, наравно, лошој намери које привремене приштинске институције имају према северу Косова и Метохије, према Србима, али чини ми се и према животу свих људи који живе на територији наше јужне покрајине”, рекао је Стефановић.