Serbia

"Siguran sam da nije Haradinaj nije znao da će dati ostavku"

Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je albanskom "Glasu Amerike" da promena vlade u Prištiniodlaže pitanje dijaloga sa Srbijom.

Foto: EPA-EFEVALDRIN XHEMAJ

Foto: EPA-EFEVALDRIN XHEMAJ

RTK2 na srpskom jeziku prenosi da je Server, koji trenutno baravi u Prištini, rekao da je bio iznenađen vešću o ostavci Haradinaja sa kojim se sastao u sredu.

"Potpuno sam siguran da nije znao da će dati ostavku u petak", rekao je on.

Server veruje da je Haradinaj preduzeo pravi korak, ali da je vlada sada u nepovoljnoj situaciji.

"Moraćemo da sačekamo da vidimo da li će to dovesti do prevremenih izbora koje je opozicija svakako tražila i mislim da je prilika za njih sada veća nego juče", rekao je Server.

Navodi se da je on u vezi s implikacijama ovakvog razvoja situacije na dijalog između Beograda i Prištine kazao da će promena vlade dodatno odložiti dijalog.

"U tom pravcu ne verujem da situacija postaje mnogo gora nego što je sada. Ostaje samo da sačekamo ko će biti premijer i ko će dobiti većinu u parlamentu", rekao je Server.

Isa Mustafa je pozvao Hašima Tačija da započne konsultacije sa političkim akterima kako bi odredio datum prevremenih parlamentarnih izbora.

Foto: EPA/Kushtrim Ternava

Više stranih medija je izvestilo o ostavci Ramuša Haradinaja kao i da je podneo neopozivu ostavku nakon što ga je sud u Hagu pozvao na saslušanje.

Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Hašim Tači je poručio da je od medija saznao za ostavku premijera Ramuša Haradinaja i najavio da će dalje delovati u skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima

Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

U istrazi tokom poslednjih nekoliko meseci saslušano je oko 20 svedoka, Srba i Albanaca, u vezi sa Ramušem Haradinajem, preneo je "Blic".

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti sutra u 10.00 časova, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Ilustracija: EPA-EFE/Robert Ghement

Izvesno je da će početkom jeseni francuski predsednik i nemačka kancelarka imati zajednički sastanak sa predstavnicima Beograda i Prištine.

Ilustracija: Depositphotos/borkus

Ramušu Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Foto: EPA/KOEN VAN WEEL

Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na mestu premijera tzv. Kosova.

Foto: Screenshot/Prva

Football news:

Pep on Manchester City's European Cup ban: I'm Sure we will be allowed to play in the Champions League
Defender Athletic Berchiche: Real Madrid have the best squad in the world
Ronaldo scored the 25th goal of the Serie A season (from a free kick!). There have not been such bombers in Juve for 59 years
Karl-Heinz Rummenigge: flick took Bayern back to the top level
Messi does not want to leave Barcelona, but is not happy with Bartomeu (Goal.com)
Ronaldo posted a photo of the celebration after Torino's goal: I love this feeling😉 💪 🏼
Flick about Lewandowski and the Golden ball: Why not? He laid the foundations