Serbia

Скочила цена пшенице – ратари увећавају засејане површине

Ове јесени пшеницом ће бити засејано нешто више од 600.000 хектара, што је 30.000 хектара више него лане, процена је Удружења "Жита Србије". Томе је највише допринео добар овогодишњи род и пораст цене пшенице на међународном и домаћем тржишту.

Киша је почетком седмице прекинула сетву, а михољско лето вратило је ратаре на њиве. Млади пољопривредник Стефан Драгојевић пшеницом ће ове јесени засејати 28 хектара.

"Почела је сетва пре седам дана, прекинула нас је киша, али је побољшала зато квалитет обраде земље. Ја ове године повећавам површине због плодореда", каже пољопривредник из Шапца Стефан Драгојевић.

Пољопривредници кажу да је цена сетве иста као прошле године. Само у шабачком крају, пшеница ће бити посејана на око 3.000 више него лани.

Иако пољопривредници кажу да пшеницу углавном сеју због плодореда, многи ће ове године увећати површине под том житарицом - разлог је добар род.

Просечан пренос хлебног зрна, ове године у шабачком крају је био изузетатн - око седам тона по хектару

"Пшеницу сам имао, можда у двадесет година најбољи род, на овом делу где ја обрађујем. Два хектара ћу више посејати пшеницу у односу на прошлу годину, у односу на прошлу сезону", указује пољопривредник из Варне Милорад Глигорић.

Семе из амбара не препоручују стручњаци, али га и ове године многи ратари користе.

"Семе запрашујем, користим га једну до две године, и онда опет купујем семе. Углавном, 70 одсто површина што сејем и услужно људи купују семе, а 30 одсто сеје из амбара", напомиње Стефан Драгојевић.

"Семе са тавана, ако је приморан пољопривредни произвођач да га примени, ми га не можемо одвратити, то је сигурно, али сигурно ако већ треба да се ради, запрашити га, и бирати семе са бољом хектолитарском тежином", напомиње Дарко Симић из ПССС Шабац.

Оптимални рок за јесењу сетву је при крају. Агрономи кажу, да уз примену пуне агротехнике, за усев не треба да брину ни пољопривредници који ће пшеницу сејати и почетком новембра.

Football news:

Braithwaite has scored 4 (3+1) points in Barca's last 2 games. He had not scored in 13 games before
Sami Khedira: If I could move to a Premier League club, I would be happy
Lokomotiv-Salzburg match in the Champions League will be served by the Turkish team of referees
Philippe Coutinho: I am forever grateful for the chance to play for Liverpool in the Premier League. Now focused on Barca
Mijatovic on Real Madrid's loss: Zidane must improve. The team didn't know Alaves' strengths
Frank Lampard: I Respect Mourinho. There will be no results like his if you are not a talented coach
Coutinho on Bayern: Winning the Champions League has always been my big goal. Now I want to take it with Barca